UITSTELGEDRAG IN HET HUISHOUDEN

UITSTELGEDRAG IN HET HUISHOUDEN

Heb je soms ook het idee dat je achter de feiten aanloopt en constant bezig bent met het huishouden? Het huishouden, een never-ending story helaas terwijl je wel gewoon je best doet om je hele huis aan kant te krijgen. Ik vraag me soms wel eens duizenden keren af hoe het toch komt dat ik bezig blijf. Naast dat mijn gezin altijd het vertrouwen heeft en vooral ook het vermoeden heeft dat ik het wel voor ze doe, is uitstellen of het niet afmaken van een huishoudelijke taak ook een boosdoener.

Door het uitstellen van kleine taken die niet afgemaakt worden – omdat ze zo klein lijken – stapelt alles op. Je creëert – door alle onafgemaakt werk hier en daar – dubbel werk, want nu komt naast datgene wat je af wilde maken, een nieuwe lading klusjes erbij. Zo blijf je rondlopen met dat overdonderende gevoel en lijkt het alsof je nooit klaar bent met het huishouden.

IK MAAK HET STRAKS WEL AF…

Uitstelgedrag kan door verschillende redenen ontstaan, bijvoorbeeld door de gedachte “het straks wel af te maken”. Andere redenen voor het niet afmaken van huishoudelijke taken is omdat we vermoeid raken en onze motivatie verliezen. Aan het einde van de dag is het veel aantrekkelijker om de afwas te laten staan en jezelf met een relaxmomentje te verwennen. Af en toe is het natuurlijk niet erg en is de boel de boel laten ook bevrijdend, alhoewel het nadeel is dat je de volgende dag een aanrecht vol afwas treft, voor mij een foute start van de dag dus.

Probeer in de gaten te houden welke taken jij het vervelendst vindt om af te maken en jou tot waanzin drijven. Of het nu de was is, de slaapkamers of de keuken – creëer een logische opruimroutine en plan niet teveel op een dag. Soms willen we net wat meer aanpakken in het huishouden dan we aankunnen, dit leidt ook vaak tot onafgemaakte taken en zorgt ook nog eens voor stress en onrust. Als je weet dat 4 wasjes op een dag draaien en wegwerken niet haalbaar is, dan kun je deze 4 wasjes beter over een paar dagen verdelen. Liever 2 wasjes draaien en deze ook echt meteen wegwerken, dan je rot voelen omdat het niet gelukt is alle kleding te wassen en weg te werken.

Om af te sluiten wil ik nog aangeven dat je ook altijd moet blijven proberen om jouw gezin (partner en kinderen) te motiveren om een handje mee te helpen. Jong geleerd is oud gedaan, kinderen kun je vroeg aanleren dat als ze bijvoorbeeld klaar zijn met iets, ze het meteen opruimen en schoonmaken en dat het een kleine moeite is om hun lege beker mee te nemen (als ze toch richting de keuken lopen) en die in de vaatwasser te stoppen. Als iedereen zijn bijdrage levert is het uiteindelijk voor iedereen veel minder werk!

LEES OOK:

spelregels

productiever

4 gedachten over “UITSTELGEDRAG IN HET HUISHOUDEN

    1. Fijn te lezen dat het werken met schema’s je goed afgaat. Het heeft ook een beetje met discipline te maken. En het is idd net wat je zegt, elke dag een paar klusjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *