RAMADANGEWOONTES

RAMADANGEWOONTES

Het creëren van Ramadan tradities brengt vreugde mee voor het hele gezin. Neem de tijd en plan een aantal activiteiten met jouw kinderen. Dit kan echt al vanaf het moment dat ze 2 jaar zijn. Vandaag wil ik mijn Ramadangewoontes van de afgelopen jaren met jullie delen.

  • Ramadan begint bij het zien van een nieuwe maan. Ik volg daarom altijd trouw op de 29ste dag van Sha’baan via de satelliet-kanalen of de nieuwe maan ergens al gezien is. Ik vind het altijd zo ontzettend spannend en zap van het ene kanaal naar de ander.  De kinderen hangen om me heen, we kijken en bespreken wat de ontwikkelingen zijn. We knutselen nog een beetje door en wachten het nieuws af.
  • Ondertussen is het huis al versierd en hebben we hier en daar wat slingers opgehangen. Kinderen vinden feestelijke versieringen geweldig. Hoe jong ze ook mogen zijn, versier het huis en maak een foto voor later, wie weet kunnen ze het zich nog herinneren.
  • Ramadan is de maand van de Qor-aan, lees de Qor-aan in de buurt van jouw kinderen, al is het maar een bladzijde of 2. Veel kinderen raken er rustig van en kruipen bij je op schoot. Goed voorbeeld doet volgen!
  • Met kinderen vanaf 2 jaar kun je prima (zand)koekjes bakken. Verwacht er niet teveel van, en laat het maar een heerlijke kliederboel worden. Bij de Action kun je kijken naar uitstekers in de vorm van een maan of een ster. Je kunt natuurlijk ook iets anders bedenken zoals het beleggen van een pizza of het vasthouden van de mixer (onder toezicht!) tijdens het maken van een cake. Je kunt vast wel iets bedenken wat jullie samen kunnen maken.
  • Ga op zoek naar een charitatieve instelling en zoek uit wat voor inzameling er gehouden wordt, doneer in naam van jouw kind en vraag jouw kindje of het iets van zijn of haar speelgoed zou willen doneren. Je kunt ook samen inkopen doen om te doneren. Er zijn online diverse inzamelingen bezig zoals het doneren van een gevulde schooltas voor kindjes in Marokko. Doe samen boodschappen en lever het samen af bij de minderbedeelden.
  • Recycle een pot en maak er samen een sadaqa-pot van. Je kunt natuurlijk ook gewoon een spaarpot kopen maar het is leuker om een lege pot op te pimpen. In de Ramadan willen we extra ons best doen om andere die het minder hebben blij te maken, mensen zijn ook vrijgeviger en zullen sneller het zelfgemaakte potje  van jouw kindje willen vullen. Doneer het wel voor het einde van de Ramadan.

sadaqapot

  • Bak iets voor je niet-moslim buren en breng het samen langs. In de Ramadan is het een goede daad om met anderen te delen, het is ook nog eens aardig om je niet-moslim buren te verassen met wat lekkers.

buren

  • Als de kinderen in bed liggen, versier ik de avond voor eid de woonkamer met slingers en ballonnen.
  • Maak er een gewoonte van om als gezin het eid gebed bij te wonen.
  • Om gemiste feestdagen te compenseren, krijgen de kinderen met eid cadeaus. Wij geven ook altijd aan de andere kinderen in de familie een cadeautje. We overleggen met de andere ouders hoe en wat en maken er gezamenlijk een leuke feest van. Ook zorgen we voor iets lekkers om te trakteren. Je kunt achter een vlieger een zakje chips plakken, of een feestmuts vullen met snoep en geld, wat vindt je van onze voetbalveld?

traktatie

 

Zoek via de hashtag  #ramadanchallenge2015  naar andere blogposts die over de Ramadan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *