RAMADANGEKTE IN MAROKKO

RAMADANGEKTE IN MAROKKO

De tijd vliegt enorm! We zitten alweer halverwege juni, wat dus betekend dat ik volgens mijn schema nog een dag te gaan heb voor een “Ramadanproof” huis. Mijn planning heb ik kunnen afronden en voorlopig hoef ik niets aan te pakken, nu is het een kwestie van bijhouden.

Ondertussen kun je al de Ramadansfeer proeven in Marokko. Als ik in de souq moet zijn, het centrum van Oujda, dan kies ik er vaak voor om in het begin van de middag te gaan. Het is dan vrij rustig en kan op mijn gemak zonder enige drukte mijn ding doen. Maar sinds een week had ik het idee dat het toch wat drukker is als normaal, iets wat ik niet gewend ben.

Het lijkt er op dat iedereen zowat begonnen is met inkopen te doen voor de Ramadan. Ingrediënten voor koekjes, stoffen voor djellaba’s , kinderkleding voor Eid, verse specerijen voor de harirra, supermarkten die nieuwe servies en keukengerei in de aanbieding hebben, geuren van gebakken shebakia die je tegemoet komt, de beste wensen die mensen elkaar toespreken “mabrok le’washer” kortom iedereen is er druk mee bezig.

Mijn kinderen vroegen me of ik niet ook wat boodschappen moest inslaan voor de Ramadan, ik zou eigenlijk inderdaad wel mee willen doen want het is best aanstekelijk, maar wat voor soort boodschappen dan eigenlijk? Op wat kleine dingen na kon ik niet echt bedenken wat ik zou moeten kopen, shebakia, dadels en spulletjes voor in ieder geval een weekje harrira zijn voor mijn gevoel al meer dan genoeg.

Wat ik wel steeds gedaan heb, is altijd even een kijkje nemen bij winkels met servies, ik weet niet wat het is maar blijkbaar was ik niet de enige. Overvolle winkels met vrouwen die een nieuw setje voor hun Ramadantafel proberen te scoren. Ik voelde me zelfs vereerd toen een onbekende vrouw me vroeg welke soepkommen ze nou moest nemen, ze kon niet kiezen en ik mocht de keuze voor haar maken! Zelf sprokkel ik al jaren mijn blauwwitte Marokkaanse servies bij elkaar, een paar nieuwe bordjes hebben mijn drang om een nieuwe serviesset te kopen, gestild.

blauwmarokkaansservies1

Ook heb ik geprobeerd om alvast Eid-kleding te scoren voor het hele gezin, dit is helaas nog niet helemaal gelukt maar mijn voornemen voor dit jaar is om dit ruim op tijd te doen, ik ga dit jaar mezelf behoeden om er een last minute actie van te maken.

Nog een paar dagen te gaan inshaa Allah, opdat we het mogen bereiken!

Allahoemma balighna Ramadan

 

“zoek via de hashtag #ramadanchallenge2015 naar andere blogposts die over de Ramadan gaan”

2 gedachten over “RAMADANGEKTE IN MAROKKO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *