EMIGRATIE: WERKEN EN WONEN IN MAROKKO

EMIGRATIE: WERKEN EN WONEN IN MAROKKO

De voorbereidingen kunnen beginnen als de beweegredenen om te willen emigreren duidelijk zijn. Het is nu tijd om je behoeften, wensen en verlangens concreet uit te stippelen. Je moet je nu gaan oriënteren, bijvoorbeeld waar je van gaat leven en hoe je wilt wonen. Wil je in een dorp wonen of in een stad? Kies je voor de roots van je ouders in een vertrouwde stad of kies je juist een andere stad dan waar je ouders vandaan komen? Hoe leven de locals en wat zijn de mogelijkheden wat werk betreft in de regio?

Het eerste wat je denkt is: waar ga ik van leven? Ik ben er in principe van overtuigd dat je ondanks de sociale voorzieningen niet alleen binnen de grenzen van Europa kunt leven en overleven. Er zijn talloze mogelijkheden om aan een baan te komen en als je creatief aan de slag gaat dan zul je vast iets vinden wat bij je past. Je kunt solliciteren binnen een Nederlands bedrijf die werknemers nodig heeft in Marokko en als expat gezonden worden, er zijn talloze website die helpen bij het vinden van werk in Marokko. Je kunt als je ondernemersbloed hebt iets opzetten, werken in het vastgoed of je diploma’s laten erkennen en gewoon ouderwets overal en nergens solliciteren. Om een idee te geven, er zijn bijvoorbeeld veel talencentra die Nederlandse inburgeringscursussen verzorgen. De meeste emigranten starten meestal toch altijd het liefst voorzichtig een eigen onderneming. Het duurt natuurlijk wel even voor je dit rond hebt, blijf vooral gemotiveerd hier aan werken en laat je niet uit het veld wegslaan door te denken dat het onmogelijk is, veel mensen zijn je voorgegaan en hebben een nieuwe leuke baan, werken vanuit huis in Marokko voor een Nederlands bedrijf of zijn een eigen onderneming begonnen.

Naast dat je vastgesteld hebt waar je van gaat leven is een goede huisvesting namelijk ook een prioriteit. Marokko is een vrij groot land. Nu moet de keuze vallen waar je precies je zou willen vestigen en of dit overeenkomt met eventuele werkmogelijkheden. Waar moet jouw nieuwe woonplaats aan voldoen? En hoe wil je wonen? Wil je huren, kopen of bouwen?  Het is belangrijk om je nieuwe woonplaats of regio persoonlijk te bekijken buiten het vakantieseizoen en je te mengen onder de locals. Wij gingen op een gegeven moment buiten de zomervakantie op vakantie naar Marokko, het was totaal anders als de zomervakantie. Tijdens de zomervakantie kun je de locals en vakantiegangers niet zo goed uit elkaar houden en daarbij is het overal ontzettend druk. Buiten de zomervakantie om zag ik kinderen die naar school gingen en mensen die onderweg waren naar hun werk, ik vond veel dingen vrij apart want zo kende ik Marokko niet. Het was ook niet zo druk waardoor de stad je meer opvalt. Je ontdekt uiteindelijk dat er weinig verschil is in de manier van leven. Persoonlijk was het voor ons ook gewoon praktisch om ons in Oujda te vestigen. Wij komen zelf uit deze streek, het is vertrouwd, we hebben nog steeds familie in de buurt (die ons ontzettend goed hadden opgevangen) en het is uiteraard ook nog eens fijn dat dichte familie uit Nederland in dezelfde stad vakantie zal komen vieren.

Het huren van een huis gaat meestal via via. Je kunt ook kiezen om dit via een makelaar te doen. Deze makelaar moet je natuurlijk wel betalen voor zijn dienst. Tegenwoordig worden er goede en duidelijke huurovereenkomsten opgesteld die door beide partijen nageleefd dienen te worden.

Een goede ruime woning kun je in onze regio ongeveer voor 150 tot 200 euro huren. Meestal is dit exclusief. Een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik betaalt ongeveer tot 50 euro aan elektriciteitskosten en tussen de 15 en 20 euro voor de watervoorziening. Het is verstandig als een van de partners op verkenning uit gaat en alvast op huizenjacht gaat.

Een baan en een goede huisvesting maken je emigratieplannen al helemaal echt,  jouw avontuur kan eigenlijk beginnen als je dit eenmaal rond hebt.

26 gedachten over “EMIGRATIE: WERKEN EN WONEN IN MAROKKO

 1. Goedendag, in welke regio bent u werkzaam.
  Ik zoek een makelaar danwel agenge voor casablanca.
  Voor het huren en later voor het kopen van…………..
  Gaarne uw aanbevelingen

  1. Goedenmiddag , ik wil vanaf 1 september vertrekken naar mohammedia Casablanca , en daar gaan wonen en werken. Werk heb ik gevonden en accommodatie is daar volgens mij wel goed te regelen maar hoe zit het met vergunningen en de lockdown van momemteel. Ik woon nu in Spanje en vroeg me af of iemand zou weten wat voor documenten ik nodig zou hebben en of dat dan te regelen valt voor 1 september en of iemand weet of je mohammedia nu nog binnekort? Ik hoor super graag van iemand met de juiste info! Groetjes lars

  1. Het is heel lastig om een (goede) makelaar te vinden meestal gaat alles via via, plaatselijke winkeltjes en cafés wijzen je de makelaars van de wijk. Meestal zijn dit particulieren die voor een klein prijsje bemiddelen met verhuurders. Ook via de site van avito (Marokkaanse marktplaats) kun je een hoop huizen vinden.

 2. Beste Happyorganizedhome,

  Momenteel ben ik mij ook aan het oriënteren om voor een jaar in Oujda te gaan wonen. Heb je tips wat betreft werk?
  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Sabrine

  1. Ik weet niet wat je precies zoekt, je kunt eventueel solliciteren bij verschillende taalinstituten die inburgeringscursussen aanbieden. Helaas hebben we geen callcenters zoals de grote steden (Rabat, Tanger etc). In Berkane heb je de stichting steunpunt voor remigranten (SSR), ik weet niet of ze vacatures open hebben staan, maar het is het proberen waard.

 3. Leuk artikel,
  Mijn man en ik overwegen ook een emigratie naar Marokko. Mijn man ziet veel kansen, zelf weet ik het nog niet.
  We hebben 5 jaar in Dubai gewoond voordat we terug naar NEDERLAND gingen een prachtige ervaring maar dan krijg je opeens heimwee.
  Maar ja heimwee naar wat? Nederland voelt niet meer als thuis, misschien is Marokko onze nieuwe thuis?

  Ik zou graag de ervaring van andere vrouwen willen lezen.

 4. Hallo allemaal…..

  Ik woon al bijna een jaar in marokko casablanca.
  Ik ben een geboren en getogen limburger.
  Zoals er al in het artikel werdt vermeld, laat je niet uit het veld slaan.
  marokko heeft zijn plus en minpunten net als nederland.
  Naar mijn mening vindt ik het heerlijk hier, en om heel eerlijk te zijn als ik geen famillie en ouders in nederland had, zou ik never nooit een stap zetten op Nederlands grond.

  Marokko Casablanca

  Het leven is hier erg bruisend het krioelt van Jobs in het nederlands.
  leven is goedkoop in iedergeval ik heb het naar mijn zin en zie veel ondernemings mogelijkheden.

  als je vragen hebt mag je me mailen groeten uit het heerlijke zonnige Marokko Casablanca

  1. Goededag.

   Mijn man wilt in Marokko wonen omdat hij daar de vrijheid heeft die hij hier niet voelt. Wat is u ervaring hiermee?
   Ik vindt het moeilijk om de stap te zetten om me ergens anders te settelen omdat k in Nederland geboren bent.
   Er zijn natuurlijk in elk land voor en nadelen.
   Kunt u een aantal voordelen van Marokko tov Nederland benoemen en ook de nadelen en andersom?

   Ik dank u hartelijk.

   Mvg Deveney

  2. Hallo Bilal,
   ik vlieg a.s. zondag (18) naar Marokko. ik heb sinds een jaar een relatie met een Marokkaanse man. Ik zou ook graag naar Marokko willen emigreren maar zit met zoveel vragen. Ik zou jou wel heel graag willen ontmoeten om van alles aan je te vragen. Zou dit ook kunnen. hoop echt wat van je te horen….
   groetjes Sylvia

  3. Hoi. Wil boom graag in Marokko wonen en werken maar dan wel in marakech. Hier werk ik ook elke dag mijn heel leven maar geniet ho maar. Hier heb ik het gehad in Nederland. Wil graag daar werken. Wat kunne me voorstellen. Bedankt 00316616842747

  4. Goededag ik ga ook werken in Marokko maar hoe zit het met de papieren die je nodig hebt om in Marokko te verblijven heb je misschien meer informatie met vriendelijke groet claudia

  5. Hoi
   Ik wil met mijn marokaanse vriend naar Marokko emigreren.
   Welke stappen moet ik nemen om dit te doen? (Papieren enz)?

   En kun je nu reizen in Corona tijd?

 5. Ik ben nu al langer dan 3 jaar in Marokko. Uit ervaring kan ik zeggen dat het heel belangrijk is dat je alvorens in contact komt met de juiste rekruterings bureaus.

  Iedereen zegt te willen werken in Marokko maar kunnen de drempel niet over doordat ze in contact komen met de verkeerde mensen.

  jobsinmarokko.nl en werkeninmarokko.nl zijn het meest betrouwbare in zowel het vinden van werk in marokko en bemiddeling om te kunnen wonen in marokko.

 6. Wat een leuk artikel. Ik ga in 2017 het zelf een jaartje in Oujda proberen. Vroeg mij af wat voor werk jij deed? En of het makkelijk is om werk te vinden in Oujda. Ik weet dat in Rabat, Casa en Tanger je zo aan een baan komt. Maar Oujda is best lastig. Hoop snel van je te horen.

  1. Beste H. Belyamani,

   Momenteel ben ik mij ook aan het orienteren om voor een jaar in Oujda te gaan wonen. Is het jou nog gelukt en heb je werk kunnen vinden in Oujda?

   Groetjes Sabrine

   1. Dag Sabrine,

    Sorry voor mij uber late reactie; maar ben er inderdaad en heb ook werk gevonden. het is alleen een jaar verzet. laat mij maar weten als ik iets voor je kan doen.

 7. Assalaamoe aleikoum
  Baarakallahu fiki voor dit stuk. Het verbaast me wel dat je hier zegt dat er genoeg werk te vinden is in Marokko aangezien de werkeloosheid daar juist hoog is. En dat ook de reden is dat veel gezinnen niet kunnen emigreren. Het verbaast mij in positieve zin want ik krijg we hoop van 🙂
  Nu is m’n vraag of je van dit artikel aub een serie zou willen maken met meer praktische tips. Want het is inderdaad te beknopt. Alvast bedankt 🙂

  1. Wa alaikoem assalaam, wa fiekie baraka Allah. Waar een wil is, is een weg. Het klinkt raar maar er wonen echt een hoop Europeanen in Marokko, met Marokkaanse en niet-Marokkaanse roots. De een begint een sportschool, de ander een restaurant en weer een ander zoekt werk als een expat. Alles heeft een begin en voor alles is wilskracht nodig. Ik wil natuurlijk niet het idee wekken dat alles meteen ook goed zal lopen of slagen. Ik heb verschillende artikelen geplaatst over emigratie naar Marokko, ik weet niet of je ze al ontdekt hebt.

  1. Als je uitgeschreven hebt ben je niet meer verzekerd, voor expat’s zijn er wel verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Je kunt je in Marokko verzekeren bij verzekeringsmaatschappijen zoals AXA, ik weet om eerlijk te zijn niet hoe het precies zit. Men betaald normaliter bij een zorgvraag contant de kosten. In ons regio kost bijvoorbeeld de huisarts ongeveer 150 dh (twee consulten), de tandarts 100 dh (controle), een specialist 200 dh (twee consulten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *