EID IN MAROKKO

EID IN MAROKKO

Mooie eid decoraties, cadeautjes, lekkernijen, traktaties en veel vlees! Aan het einde van de Hadj – de jaarlijks terugkerende islamitische bedevaart in Mekka – en ter nagedachtenis aan profeet Ibrahiem alaihi salaam (Abraham) vieren moslims over de gehele wereld eid al-adha oftewel “offerfeest”. Ik wil al mijn volgers een gezegende eid wensen “eid moebarak”!

EIDGEKTE

Wij vieren nu alweer voor de vijfde keer eid al-adha in Marokko, iets wat we nog altijd erg speciaal vinden. Je proeft al een paar dagen de sfeer van eid in de straten, winkels, pleinen en in de huizen. Je ziet overal op straat schapen, hooi en allerlei benodigdheden voor de barbecue. Twee dagen voor eid was het in het centrum niet normaal druk – een gezellige chaotische drukte – iedereen is druk bezig met de laatste eid inkopen: kleding, kruiden en kookgerei.

MSALLA

Onze eid dag begint vroeg in de ochtend, we lopen naar de “msalla” om daar het eidgebed te verrichten, een “msalla” is een hele grote plein die enkel gebruikt wordt voor de eidgebeden. Een grote deel van de inwoners van Oujda komt naar de “msalla” om het gebed bij te wonen en te luisteren naar de preek van de imam.

msalla

LEGE STRATEN

Na het gebed gaat iedereen in tegenstelling tot eid al-fitr meteen naar huis, de straten zijn verlaten en alle deuren zijn gesloten. Traditiegetrouw ontbijten we pas na het slachten, de barbecue gaat aan en langzamerhand opent iedereen weer zijn deuren. Na een grondige schoonmaak en een douche kunnen de nieuwe eid kleren weer aan en kan ons eid feest beginnen!

eid3

GEMIS

De eerste eid dag is voor mijn gevoel niet zo heel spectaculair, mensen zijn vooral bezig met schoonmaken, vlees snijden en koken. De meeste bezoeken worden dan ook pas vanaf de tweede dag afgelegd, de eerste eid dag vieren we dan ook meestal alleen.

Ondanks dat we van de eid in Marokko genieten, missen we helaas toch vooral onze families op deze dag. We zijn blij met de technologie waardoor we foto’s over en weer kunnen sturen, zo hebben we het gevoel er toch een klein beetje bij te zijn.

EID MOEBARAK

Nogmaals eid moebarak en vergeet niet waar het allemaal om draait. Denk aan de minderbedeelden en deel in ieder geval zeker minimaal een derde deel van je vlees met hen die het nodig hebben, moskeeën en voedselbanken weten er altijd wel raad mee.

Getagd op:

2 gedachten over “EID IN MAROKKO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *