DIY: DECORATIESTENEN MET KENNIS VOOR DE RAMADAN

DIY: DECORATIESTENEN MET KENNIS VOOR DE RAMADAN

Tot nu toe heb ik vooral het een en ander laten zien wat ik tot vorig jaar gemaakt heb met de kinderen voor de maand Ramadan. Vandaag laat ik jullie onze eerste Ramadan DIY 2015 zien. Het was even goed nadenken wat ik precies wilde voor dit jaar. Ik ben namelijk vooral op zoek naar leuke dingen waar ik mijn tieners bij kan betrekken. Ze zijn nu groot genoeg voor wat diepgaandere informatie maar het moet nog wel op een kindvriendelijke manier voorgeschoteld worden. Ik stuitte op een leuke idee en ben meteen met de kinderen aan de slag gegaan. De intentie is om samen als gezin dagelijks een van deze onderwerpen op een vast moment te behandelen. Nu is het zo dat de iftar in Marokko wat vroeger is als Nederland, bij ons zou dit dus gemakkelijk na het eten kunnen daar we al om 20:00 uur uitgegeten zijn. In Nederland wordt er wat later gegeten dus kun je dit moment bijvoorbeeld voor of na salaar Asr plannen. Samen hebben we de stenen geverfd en elke steen voorzien van een woord. Ik heb ze nu op een plateau ter decoratie op tafel gelegd maar in de Ramadan is het de bedoeling om een steen uit te pikken en kort en bondig te bespreken wat deze woorden betekenen en wat ze in de Islaam inhouden.

Ik heb voor 20 stenen gekozen omdat ik reëel wil blijven en niet de verwachting heb dat we de gehele Ramadan de kans zullen krijgen om een onderwerp te behandelen. Bedenk dus hoeveel onderwerpen je wilt behandelen en kies op deze manier jouw aantal stenen uit. Je kunt bijvoorbeeld voor elke week een steen nemen waardoor je maar 4 stenen nodig hebt.

2

Zoek buiten met de kinderen mooie gladde stenen. Was ze goed en laat ze goed drogen. Ik heb de deco-verf van de Action gebruikt. Ik vind de kleuren mooi en ze passen wel bij de rest van de decoratie in huis. Je kunt acrylverf gebruiken maar vast ook wel plakkaatverf.

1

Verf eerst een kant van alle stenen, gebruik eventueel een föhn om ze te drogen, daarna kun je de achterkant van de stenen verder verven. Behandel de geverfde steentjes met een vernis zodat de verf er niet af kan en zo beschermd blijven.

3

Noteer op papier welke onderwerpen je zou willen behandelen en schrijf ze daarna met een markeerstift op je steen. Aan de ene kant in het fonetisch en aan de andere kant in het Arabisch. Leg ze op een leuke plek in huis en probeer je alvast voor te bereiden wat je over elke woord kunt vertellen.

5

 

Gebruikte woorden:

 1. Shahada
 2. Salaat
 3. Zakaat
 4. Sawm
 5. Hadj
 6. Imane
 7. Ihsane
 8. Ichlaas
 9. Achlaaq
 10. Qor-aan
 11. Jannah
 12. Taqwa
 13. ‘Ibada
 14. Rahma
 15. Soennah
 16. Tauba
 17. Fard
 18. Sadaqa
 19. Eid
 20. ‘Ilm

Zoek via de hashtag  #ramadanchallenge2015  naar andere blogposts die over de Ramadan gaan.

 

8 gedachten over “DIY: DECORATIESTENEN MET KENNIS VOOR DE RAMADAN

 1. Salamoe alaikum,
  Allereerst wat een geweldige site Farah, mashaAllaah complimenten. Ik ga er inshaAllaah zeker gebruik van maken, dit idee is zo kennisrijk, tegelijk ben je samen met je geZin bezig. Echt creatief mashaAllaah! Ik ga dit ook doen helaas kan dat nog niet met de kids, sowieso inshaAllaah met m’n man!! Djazakie Allaahoe gairan oegtie alazeezah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *