BADKAMERKAST OPRUIMEN

BADKAMERKAST OPRUIMEN

Alle kasten in huis verdienen zo nu en dan een opruimbeurt, zo ook de badkamerkast. Het komt vaak voor dat we in een opwelling een verzorgingsproduct kopen of tijdens een aanbieding veel meer inkopen dan nodig is. Uiteindelijk blijkt dat het toch niet bij je past of dat het niet doet wat het beloofde. Helaas belanden zulke verzorgingsproducten achter in de kast en nemen ze eigenlijk alleen maar onnodige ruimte in beslag.

Je hebt immers (veel) geld uitgegeven aan bepaalde verzorgingsproducten. Het is dus best een moeilijke klus om dingen weg te gooien, maar als jouw doel écht opruimen en ruimte maken is, dan zul je even je ogen moeten sluiten en toch het een en ander weg moeten doen. Als je het lastig vindt om te bepalen wat weg kan en welke producten tot jouw favorieten behoren dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Hoe vaak gebruik je een bepaald verzorgingsproduct? Dagelijks, heel af en toe of bijna nooit?

Is het effectief en functioneel? Wat voor toegevoegde waarde heeft het bij je lichaamsverzorging? Bewaar je het voor het bewaren?

Heb je ook écht alles nodig? Is het echt nodig om zoveel soorten geopende handcrèmes te hebben of zoveel verschillende soorten geopende shampoos? Hoeveel flessen bodylotion heb je echt nodig?  

Door deze vragen te beantwoorden kun je het jezelf makkelijk maken en zul je beter in staat zijn om daadwerkelijk hetgeen weg te doen wat je niet meer gebruikt.

AAN DE SLAG…

Haal de kast helemaal leeg en maak groepen van dezelfde producten zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel en wat voor verzorgingsproducten je hebt.

Uiteraard bewaard iedereen verschillende dingen in de badkamer, om op het goede spoor te blijven heb ik wat richtlijnen voor je opgesteld voor hetgeen wat standaard door velen in de badkamer bewaard wordt.

Huidverzorgingsproducten

De kracht van een verzorgingsproduct neemt met de tijd af, ze zijn namelijk niet onbeperkt houdbaar of werkzaam. Ook kunnen verlopen verzorgingsproducten leiden tot gezondheidsklachten zoals huidirritaties en ooginfecties. Controleer of de producten nog goed ruiken en of de textuur niet veranderd is. En bedenk altijd dat als het nu niet geschikt is voor jouw huid, het over een half jaar waarschijnlijk ook niet geschikt zal zijn.

Haarproducten

Voor haarproducten geldt in principe hetzelfde als bij de huidverzorgingsproducten.

Haaraccessoires

Sorteer al hetgeen wat bij elkaar hoort: de haarbanden bij de haarbanden, elastiekjes bij de elastiekjes en ga zo maar door.

Make-up

Make-up kun je door de temperatuurschommelingen beter niet in de badkamer bewaren, make-up moet je op kamertemperatuur bewaren. Kijk altijd naar de veranderingen in de structuur, ruik aan een product als je twijfelt of iets houdbaar is, meestal ruikt het chemisch als het niet meer goed is. Minimaliseer het aantal als je veel dezelfde kleuren hebt of kleuren hebt die je niet meer gebruikt.

Make-up kwasten

Ga door al je make-up kwasten en zoek uit wat je gebruikt en gooi oude kwasten weg. Was de kwasten met bijvoorbeeld babyshampoo en laat ze goed drogen voor je ze opbergt. Als haren beginnen te vallen of als de borstel stijf blijft na het wassen dan is het misschien tijd om ze te vervangen.

Handdoeken

Je kunt nooit genoeg handdoeken hebben, maar erg veel handdoeken in de kast is ook weer teveel van het goede. Bepaal hoeveel handdoeken je eigenlijk als gezin nodig hebt en controleer de staat van de handdoeken.

Medicatie

Medicatie zou idealiter niet bewaard moeten worden in de badkamer vanwege de stoom en de temperatuurschommelingen. Controleer de medicijnen op houdbaarheidsdatum en gebruik. Medicijnen die over datum zijn of niet meer gebruikt worden kun je afleveren bij de apotheek.  Zoek tevens een andere plek in huis om medicatie veilig te bewaren.

Elektrische apparatuur

Sorteer alle apparaten, zoals de haardroger, stijltangen, scheerapparaten etc. en beoordeel wat je gebruikt en wat niet. Controleer of alle elektrische apparaten nog werken en of de benodigde accessoires aanwezig zijn.

Haarborstels/kammen

Reinig de haarborstels (dit kan op verschillende manieren) en zorg ervoor dat ze op 1 plek bewaard worden.

Parfum

Parfum kun je het beste niet in vochtige ruimtes bewaren zoals de badkamer. Die dien je op een koele en donkere plaats te bewaren.

Wastafel en planchet

Houdt het aantal badkameraccessoires minimaal en zorg alleen voor het hoognodige op je planchet en wastafel. Dit zorgt voor een nette en opgeruimde badkamer.

TIPS

  • De badkamerkast opruimen kan soms wat tijd in beslag nemen (door al het uitzoekwerk), kies daarom een moment uit waarin je ongestoord aan de slag kunt gaan.
  • Alles wat je dagelijks gebruikt, kan vol bacteriën zitten en moet regelmatig vervangen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandenborstels, douche sponsjes en scheermesjes.
  • Nu het weer wat kouder wordt is het ook een goed moment om de badkamerkast in te duiken en op te ruimen. Door de verschillende seizoenen in een jaar heeft de huid iedere keer een ander soort verzorging nodig.
  • Vergeet niet dat bijna alle verzorgingsproducten een houdbaarheidsdatum hebben.
  • Om te voorkomen dat nieuwe voorraden verzorgingsproducten (onbedoeld) opengemaakt worden, kun je de voorraden ergens anders in huis bewaren.
  • Bepaal in hoeverre je iets weg kunt geven, uit hygiënisch oogpunt is het niet verstandig om verzorgingsproducten die je zelf ooit gebruikt hebt aan iemand anders te geven.
  • Uiteraard hoef je niet per se alleen je badkamerkast in te duiken om je verzorgingsproducten op te ruimen, misschien bewaar jij je verzorgingsproducten op een andere plek.
  • Persoonlijk ben ik een fan van de gehele IKEA opbergsysteem GODMORGON, het is de investering waard. Je badkamerkast blijft schoon, overzichtelijk en opgeruimd – een van mijn beste aankopen bij de IKEA!

4 gedachten over “BADKAMERKAST OPRUIMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *