A CLEAN HOUSE IS A HAPPY HOUSE

A CLEAN HOUSE IS A HAPPY HOUSE

Door de vele vraag naar de schoonmaakkaarten heb ik dit artikel bijgewerkt. Ik krijg veel mailtjes en berichten van lezers die graag deze kaarten wilden hebben en die deze van mij ook via e-mail toegestuurd hebben gekregen. Ik heb daarom de kaarten wat aangepast omdat mijn kaarten niet van toepassing zijn op een standaard Nederlands huis, in Marokko zijn de huizen wat groter waardoor het heel wat organisatie vergt om alles onder controle te krijgen.

Vooral voor kinderen/tieners is dit een vrij goed systeem, jong geleerd is oud gedaan. Nu mijn kinderen wat ouder zijn vind ik het niet meer dan redelijk dan dat iedereen een steentje bijdraagt in het huishouden. Alleen wij vrouwen willen natuurlijk dat het goed gebeurd zodat het niet opnieuw gedaan hoeft te worden. Ik heb daarom kaartjes gemaakt met alle ruimtes in huis – per verdieping met alle mogelijke klusjes. Zo weet elk gezinslid in huis wat er in elke ruimte moet gebeuren. De zone van de kinderen is vooral hun eigen slaapkamer, meehelpen in de woonkamer of keuken en de gang.

Om een voorbeeld te noemen: de kinderkamers! De kinderen hebben allemaal een eigen kaartje in hun kamer, zo weten ze precies op welke volgorde ze het beste hun eigen kamer kunnen opruimen. We beginnen met het opmaken van het bed, daarna alle rommeltjes opruimen want zodra dit uit het zicht is kunnen ze hun ladekast afnemen, kapstok doornemen, om uiteindelijk bij de vloeren te eindigen.

Voor mezelf is dit om eerlijk te zijn ook weleens een stok achter de deur, vaak krijg ik niets uit mijn handen doordat ik gewoonweg niet weet waar ik moet beginnen. Als ik eenmaal op volgorde aan de slag ga, gaat het meteen wat sneller. Uiteindelijk zul je de kaarten niet eens meer nodig hebben omdat je voor jezelf een systeem ontwikkeld hebt.

Dit systeem is ook prettig voor als je een hulp in het huishouden hebt, je kunt duidelijk aangeven wat je precies gedaan wilt hebben in elke ruimte. Het scheelt veel tijd en ergernissen als je duidelijk maakt wat je precies gedaan wilt hebben.

Ik heb de kaartjes uitgeprint, geplastificeerd, geknipt en met een perforator een gaatje gedrukt. Om de kaartjes per verdieping bij elkaar te houden kun je gebruik maken van een splitring. Doordat ze geplastificeerd zijn kun je met een whiteboardstift een vinkje plaatsen (bij een uitgevoerd klusje) en later gemakkelijk wegvegen. Je kunt ze ophangen in de keuken aan een prikbord of in de keukenlade opbergen.

Ondanks dat je het nu kunt downloaden, is mijn advies om zelf jouw eigen kaartjes te maken mocht dit systeem jou aanspreken. Elk huishouden is namelijk anders en iedereen heeft zo zijn eigen klusjes in bepaalde ruimtes en iedereen loopt tegen verschillende dingen aan in het huishouden.

Heel veel succes ermee en laat me weten of je er ook echt iets aan hebt!

5

Bedenk per ruimte alle mogelijke klusjes

4

Print het uit en plastificeer het, hierna kun je het knippen

3

Sorteer de kaartjes per verdieping bij elkaar 

1

download

Getagd op:

47 gedachten over “A CLEAN HOUSE IS A HAPPY HOUSE

 1. Wat handig zeg! Ik ben vaak langer bezig met het huishouden dan nodig is omdat ik vaak van alles tegelijk doe, maar een lijstje afwerken gaat natuurlijk veel sneller. Dit ga ik zeker even onthouden, bedankt 😀

 2. Allahumma barik
  Ik houd echt van jouw stijl en netheid. Precies zoals ik ben. Leuke ideeen en tips. Keep doing your thing. Moge Allah jouw gezin verblijden met veel goeds <3

 3. hey meid, goed gevonden allemaal. Iets gelijkaardigs zat al even in mijn hoofd maar ik kon het niet omzetten naar de praktijk… dus wauw..
  ik zou ook graag per mail de templates ontvangen. Choukran

 4. Beste, ik zou super geholpen worden als ik hem ook zou mogen hebben per mail. Drama drama ordenen en blijven denken wat je nog moet doen. Alvast bedankt! X

 5. Asalaam oe aleikoum farah, Mashallah hoe je te werk gaat complimenten hoor!!!! Alleen ik ben benieuwd waar je die clipjes vandaan heb waar je kaarten bij elkaar doet?? Alvast bedankt xxx

  1. Ontzettend lief jouw reactie! Ik heb ze om eerlijk te zijn in Melilla gekocht. Volgens mij kun je het misschien wel vinden in een hobby winkel. Je kunt ook gewoon een ring gebruiken van een sleutelhanger.

 6. Geweldig! Als je de kaartjes nog hebt dan wil ik ze graag ontvangen. Ik maak al gebruik van je planningen en met dit erbij is t helemaal makkelijk. Super bedankt!

 7. Salaam zuster,

  Ik heb eerder gereageerd maar heb nog steeds niets van je mogen ontvangen.
  Zou je de mooie leuke kaartjes van je naar mij mailen…

  Iemand anders die ze al heeft ontvangen mag ook naar mij mailen…
  groetjes shirhaan

 8. Salam alaykoem,

  Zou je mij ook de kaartjes en de maand planningen op willen sturen. Ik ben nu zelf ook bezig om thuis alles te organiseren. Inshallah kom ik een heel end met jou kaartjes en planningen.
  Djazak allahu khairan

 9. Masha Allah

  Ik ben blij dat ik jouw blog heb gevonden

  Graag ontvang ik ook de kaarten
  Ik hoop dat dit mij de nodige rust zal geven en structuur in huishoud

  Mvg Shirhaan

  1. Salaam Fatima Zohra,

   Ik zie dat je de kaarten hebt mogen ontvangen, ik begrijp dat zuster druk heeft, vandaar dat ik aan jou dan maar vraag, kan je ze doorsturen naar mij AUB..

   Mijn dank is groot.

 10. Wat een slim idee mashaeAllaah! Mocht het nog mogelijk zijn, heb ik zeker interesse in deze kaartjes. BarakAllaahu feeki ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *