CITYTRIP CHEFCHAOUEN

CITYTRIP CHEFCHAOUEN


Eeuwenoude muren vol geschiedenis die je verwelkomen met alle soorten kleuren blauw. Chefchaouen, prachtig gelegen in de Rifgebergte, is voor mij een van de mooiste steden in Marokko die ik tot nu gezien heb. Na een lange rit waarin we veel dorpen gezien hebben, voelt Chefchaouen als een schitterende magische stad. Ondanks dat Chefchaouen zich nu ontwikkeld heeft als een hedendaags stad is de balans tussen gemak en authenticiteit precies goed. De nieuwe stad biedt alle voorzieningen die je nodig hebt en gewend bent terwijl de oude Medina een genot is van oud-Marokkaanse en Andalusische invloeden.

GESCHIEDENIS

Chefchaouen of Chaouen is een geschiedenisrijke stad in het noorden van Marokko en is ontstaan in de tijd dat de Portugezen na het veroveren van belangrijke havensteden, ook het binnenland binnendrongen. De naam verwijst naar de vorm van de bergtoppen boven de stad, die op de hoorns lijken van een geit. Chefchaouen dit betekent letterlijk: kijk naar de horens.

De Spaanse invloeden kun je overal nog terugvinden zoals bijvoorbeeld in de straatnamen. Van 1921 tot 1926 werd de stad bestuurd door de Berberse leider Abdel Karim. Hij werd in 1926 door de Spaanse troepen verslagen en in de Kasbah gevangen gezet. Spanje heerste daarna dertig jaar over de stad, waarna deze werd overgedragen aan Marokko.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Ik had op een rij gezet wat we graag wilden zien in Chefchaouen. Het is een kleine stad die je in principe binnen twee dagen wel gezien hebt.

40

Het hart van de Medina is de outa el-Hammam, een plein met cafés en restaurants, met bijna allemaal vergelijkbare tarieven. Het plein wordt gedomineerd door de muren van de Kasbah en de aangrenzende grote moskee die in de 15e eeuw gebouwd is door de zoon van de stichter van de stad, Ali ben Rachid.

De Kasbah is nu een gerestaureerd ommuurde slot dat nu is voorzien van een mooie tuin, een klein museum, en een kleine kunstgalerie, voor een klein bedrag kun je de Kasbah bezoeken.

Vanuit dit plein loop je naar de oude stad – de blauwwitte Medina. Wandelen door de Moorse steegjes langs helder hemelblauwe, azuurblauwe en kobaltblauwe muren en deuren is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Al deze verschillende kleuren blauw vormen samen een magisch geheel. De ene deur is mooier dan de ander. Ondanks dat je het gevoel hebt dat je aan het wandelen bent door een doolhof van kronkelende steegjes, is het gemakkelijk om de steegjes te verkennen waardoor je niet zult verdwalen.

De oude Medina die haar schone en frisse uitstraling te danken heeft aan haar bewoners zorgt ervoor dat je het gevoel hebt erg welkom te zijn in hun wereld, de locals zijn erg vriendelijk en de toeristische bezoekers ondertussen gewend. Ze kijken nergens meer van op waardoor je naar hartenlust foto’s kunt maken.

Ten oosten van de Medina bevindt zich Ras el Maa, een waterval met drinkbaar water. Ook komen de plaatselijke bewoners – voornamelijk vrouwen –  hier hun was doen en is het een gezellig bijeenkomen van veel mensen.

Achter de waterval kun je de bergen beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad, boven de berg bevinden zich de ruïnes van de oude Bouzafar moskee.

SOUQ

In de steegjes bevindt zich meteen ook de souq. De souq is een feest van geuren en kleuren en biedt zoals vele souqs in Marokko een gevarieerd aanbod in o.a. handgemaakt ambachtswerk zoals geweven tapijten, dekens en lakens, souvenirs, kunstwerken, specerijen en traditionele kledij.

87

Wat erg opmerkelijk is dat je rustig door de souq kunt wandelen zonder lastig gevallen te worden. Je wordt wel eens af en toe gevraagd of je in een winkeltje wilt komen kijken, maar als je zegt dat je dat niet wilt, is het ook goed. Ook de prijzen vielen reuze mee, ik had de prijzen hoger in geschat omdat het een toeristisch gebied is, maar niets is minder waar. Heel veel leuke dingen kon je voor hele goeie en eerlijke prijsjes krijgen.

14

HOTEL

Ter plekke kun je op zoek gaan naar een slaapplek. Je kunt voor een simpele hotel kiezen, een bed and breakfast maar ook voor een hele mooie riad. De prijzen vallen in alle opzichten goed mee. Wij overnachtten in het Hotel Meftah, een schoon hotel met de mogelijkheid tot 5 bedden in 1 kamer.

9

 

8

 

32

 

61

Een enkele aankopen die ik met jullie wil delen, ondertussen heb ik veel al in gebruik  en veel souvenirtjes weggegeven, van deze aankopen kon ik nog wel een foto maken.

96

Handgewegen djbala doeken die als schorten gebruikt worden door de vrouwen.

91

Deze oude lantaarn kon ik niet laten staan.

90

Deze deur staat symbool voor Chefchaouen.

92

Ben jij wel eens in Chefchaouen geweest?

8 gedachten over “CITYTRIP CHEFCHAOUEN

  1. Oooh wat leuk! We zouden eigenlijk naar Chefchaouen gaan een paar jaar terug maar dat ging ineens niet door. Ik hou zo van die kleine smalle straatjes met blauw. Love. It. En vooral als je zegt dat de mensen vriendelijk zijn en niet zo een achterlijk hoge prijzen vragen. Ik heb er nu gelijk zin in om een tripje te maken maar dit jaar gaan we niet naar Marokko.

    1. Essaouira schijnt ook erg mooi te zijn! Ondanks dat ik in Marokko ben, is het net nog een beetje te ver…staat op mijn bucketlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *