werkende moeders, moeders

8 PRAKTISCHE TIPS VOOR WERKENDE MOEDERS

Of je nu een fulltimebaan hebt, een parttimebaan, of vanuit huis werkt – het combineren van werk en gezin is niet altijd even makkelijk. Werkende moeders worstelen vaak met schuldgevoelens en vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen werk en gezin. Het is best een hele opgave om je draai in deze twee rollen te vinden en vooral alles in huis voor elkaar te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je alle ballen in de lucht kunt blijven houden en hoe blijf je van je gezin genieten en plezier te houden als een werkende moeder zonder de moed te verliezen?

Hier volgen mijn tips voor werkende moeders.

PLANNING MAKEN

Gebruik een planner, plannen is het sleutelwoord om het reilen en zeilen rondom je gezin onder controle te krijgen. Door te plannen kun je op een efficiënte manier gebruik maken van je tijd. Een dag heeft 24 uur, je weet hoeveel uur je kwijt bent aan het slapen en werken. De rest van de overgebleven tijd kun je praktisch, logisch en naar wens inplannen.

Door gebruik te maken van een gezamenlijke (gezins)planner is het makkelijker om taken te verdelen, vooruit te plannen en vast te houden aan routines.

PERFECTIONISME

Perfectionisme is een grote valkuil voor veel moeders, we willen alles perfect doen en zijn geneigd om te veel verantwoordelijkheden naar ons toe te trekken. Schuldgevoelens, ontevredenheid en frustratie nemen juist toe door al die onrealistische eisen die je aan jezelf stelt. Voor we het weten zitten we bewust of onbewust vast in verschillende “moedercompetities” en proberen we allemaal  een “supermama” te zijn. Leg de lat wat minder hoog voor jezelf, we hoeven niet alles perfect te hebben – soms is het ook fijn om voor de makkelijkste weg te kiezen.

Voor een kind zal het niet zo veel verschil uit maken of je wel of geen uitgebreide (luxe) maaltijd maakt voor een schooldiner en of je wel of geen overdreven leuke geknutseld traktatie in elkaar zet. Het gaat er om dat je gehoor geeft aan de behoefte van je kind en niet aan de strijd van andere moeders.

ROUTINE

Het klinkt erg saai – “een vaste routine” – maar het helpt!  Door een vaste routine aan te houden zul je merken dat de ochtenden en avonden soepeler verlopen. Bepaal wat je alvast voor de volgende dag kunt voorbereiden en klaar kunt leggen om tijd te winnen, zoals het klaarleggen van je kleding (en die van de kinderen), ontbijt, lunch om mee te nemen, werk/schooltassen etc.

Door alles altijd in dezelfde volgorde uit te voeren wordt er structuur opgebouwd. Geef daarom duidelijke instructies aan je kind en geef op tijd aan wat de verwachtingen zijn.

GOED VOOR JEZELF ZORGEN

Het moet toch ergens goed voor zijn al dat organisatie en harde werken. Het is voor het goede doel denk je dan, maar neem en zie je zelf ook als een goed doel. Goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk, door tijd voor jezelf te nemen en dingen te blijven doen die je energie geven, vrolijk en happy maken. Het is algemeen bekend dat je veel beter voor anderen kunt zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

Stel je grenzen, houdt je eraan en leer om nee te zeggen…

HUISHOUDEN

Het huishouden, we ontkomen er niet aan. Je kunt 1000 en 1 leukere dingen bedenken die je in je vrije tijd kunt doen, maar helaas het huishouden blijft een vast onderdeel in ons leven. Het schoon houden van je huis is de basis voor rust in huis en een gezonde leefomgeving. Om te kunnen genieten van je mooie huisje is het dus een essentieel onderdeel in je leven.  Creëer een dagelijkse routine in het huishouden van ongeveer 30 tot 45 minuten. Denk hierbij aan de bedden opmaken, een snelle badkamer en wc beurt, een schoon en leeg aanrecht, vullen en legen van de vaatwasser en een stofzuigbeurt in de woonkamer. Op deze manier kun je je huishouden bijhouden. Plan als het nodig is 1 keer (helaas op je vrije dag) in de week een uitgebreide schoonmaakdag voor achterstallig huishoudelijke werk. Maak een eerlijke en duidelijke taakverdeling tussen jou en je partner en leer je kinderen zorg te dragen voor hun eigen spullen.

Bedenk creatieve oplossingen, je kunt de badkamer tijdens het douchen wat op orde brengen en schoonmaken.

OVERBODIGE SPULLEN IN HUIS

Een opgeruimd huis is makkelijker schoon te maken dan een rommelig huis, werk daarom rommel op de juiste manier weg door alles een vaste plek in huis te geven. Als je merkt je dat je teveel bezig bent met het opruimen van rommeltjes, dan is het een idee om na te denken of je niet wat overbodige spullen in huis weg kunt doen.

Door minder rommel in huis te hebben zul je merken dat je minder tijd kwijt zult zijn aan het huishouden. 

WAS

Draai elke dag minstens 1 wasje, ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Overweeg er dan 1 met een timer te kopen. Soms kan het niet anders en is een droger een ware uitkomst – is het gebruik maken van een droger geen optie, hang dan de gewassen kleding voor het slapen gaan op en werk de droge was ook meteen weg. Leg schone kleding meteen weg in de kast en laat het niet opstapelen in een wasmand.

Strijk alleen het hoognodige, je kunt kleding strijken op het moment dat je het wilt dragen.

KOKEN

Maak een weekmenu en zorg ervoor dat je tijdens het boodschappen doen weet wat je nodig hebt. Komt er een extra drukke week aan, kook dan extra en vries het in. Ruim tijdens het koken alvast de keuken op, was alle gebruikte spullen af en laat niets in de gootsteen zitten.

Houdt doordeweeks een boodschappenlijstje bij en doe op 1 dag alle boodschappen.

3 gedachten over “8 PRAKTISCHE TIPS VOOR WERKENDE MOEDERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *