WEEK VAN DE OPVOEDING: EEN GELUKKIGE MOEDER ZIJN

WEEK VAN DE OPVOEDING: EEN GELUKKIGE MOEDER ZIJN

Volgende week is het de week van de opvoeding. Een week waarin het opvoeden en ouderschap centraal staat en we stil kunnen staan bij onze rol als moeder.Veel moeders worstelen met het moederschap en proberen een weg te vinden tussen de meningen van hun omgeving en hun gevoel. De drang om de perfecte moeder te willen zijn is erg groot met als gevolg dat veel moeders zichzelf wegcijferen omwille van hun gezin.

Maar is dit echt wat een moeder gelukkig maakt? Of wat onze kinderen willen? Kinderen zijn namelijk juist het gelukkigst als hun moeder dat ook is – maar hoe doe je dat? Tussen alle meningen (van de perfecte moeders) door, slapeloze nachten en uitgeputte dagen een leuke en gelukkige moeder zijn? Ik deel mijn tips!

ME-TIME

Je kunt pas goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. Tijd vrijmaken voor jezelf maakt je een leukere partner en moeder. Iedereen heeft altijd wel een moment voor zichzelf nodig om op te laden. Plan daarom zo nu en dan iets voor jezelf. Hoe je jouw me-time invult is aan jou, het maakt echt niet uit wat het is, als het maar voor balans, energie en ontspanning zorgt.

HOUDING

Vriendelijk gedrag heeft niet alleen een positief effect op jezelf maar ook op je omgeving. Iets geven zonder dat je er iets voor verwacht en altijd het goede van mensen inzien, versterkt je gevoel van eigenwaarde en zorgt bij beide partijen voor een geluksgevoel. Maak er zowel in real-life als op social media een gewoonte van om mensen positief te benaderen en focus je altijd op het goede in iemand.

JEZELF BLIJVEN

Jezelf constant vergelijken met andere (in jouw ogen perfecte) moeders is niet alleen vermoeiend maar ook schadelijk voor je zelfvertrouwen. Iedereen staat namelijk elke ochtend en elke avond voor dezelfde uitdaging. Wees daarom niet zo hard voor jezelf want jij bent de enige die bepaalt wanneer iets perfect is en wanneer iets beter kan. Jezelf uitputten in een vergelijkingsstrijd met andere moeders zorgt niet alleen voor veel stress maar het maakt je ook alleen maar ongelukkiger. Blijf jezelf en sta af en toe stil bij de vraag voor wie jij de dingen (binnen jouw gezin) doet.

SOCIAL MEDIA

Social media speelt ook een grote rol in de vergelijkingsstrijd met andere moeders. Hoe verder je van iemand af staat, hoe perfecter diens leven lijkt. Je twijfelt hierdoor aan je eigen simpele leven. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alles op social media met de werkelijkheid overeenkomt en dat niet alles is wat het lijkt. Iedereen presenteert om verschillende redenen zijn of haar profiel zo goed en mooi mogelijk. Je ziet daarom vooral de mooie en leuke dingen voorbij komen. Prik af en toe door de bubbel van social media en volg profielen die een toegevoegde waarde in je leven hebben, je iets positiefs bijbrengen, je stimuleren en motiveren.

HUISHOUDEN

Creëer een huishoudroutine die voor jouw gezin werkt, verdeel de taken tussen jou en jouw partner en betrek ook de kinderen hierbij. Vergeet soms niet om de boel gewoon lekker de boel te laten! Ondanks dat een opgeruimd huis absoluut voor een gelukkig gevoel zorgt, is het soms ook gewoon lekker om alles los te laten en niets te hoeven doen zonder dat je je daar schuldig om voelt. Lekker op de bank ploffen met een kop thee en genieten van je gezin om je heen!

HIER EN NU

Gedachten die komen en gaan, iedereen heeft er last van. Je bent aan het nadenken – of zeg maar gerust aan het malen. En vooral over zaken uit het verleden of zelfs over dingen die zich amper voorgedaan hebben en hoogstwaarschijnlijk ook niet zullen gebeuren. Loop niet steeds vooruit en probeer te relativeren, los te laten en je aandacht te richten op het nu. Pak je taken met aandacht op en probeer bewust te genieten van de kleine (geluks)momenten.

HULP VRAGEN

Het moederschap is misschien wel de moeilijkste taak die er bestaat. Ondanks dat elke moeder haar best doet – iedereen loopt wel eens vast (hetzij door vermoeidheid, gebeurtenissen in het verleden, angsten of onzekerheden). Het is niet nodig om de schone schijn op te houden want je bent ook maar een mens. Soms is het fijn als je op iemand kunt terugvallen en hulp kunt krijgen. In het huishouden, bij het opvoeden, oppassen of bij andere zaken. Ondanks dat hulp vragen soms lastig kan zijn, het is geen teken van zwakte!

Getagd op:

3 gedachten over “WEEK VAN DE OPVOEDING: EEN GELUKKIGE MOEDER ZIJN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *