TIPS EN IDEEËN OM JE VRIEZER IN TE DELEN

TIPS EN IDEEËN OM JE VRIEZER IN TE DELEN

Een vriezer is de dag van vandaag onmisbaar in menig huishoudens. En hoe groot een vriesvak of lade ook lijkt, het is nooit groot genoeg.

Ik heb een vriezer met 3 ladevakken en probeer het altijd netjes te houden en het niet vol te proppen hoewel dit laatste wel eens wel gebeurd, vooral als ik iets te veel vlees heb ingekocht. Het schoonmaken en indelen is niet altijd even gemakkelijk, daarom deel ik vandaag mijn tips!

ONTDOOIEN EN SCHOONMAKEN

Je moet minimaal 1 keer in het jaar je vriezer ontdooien. Een vriezer met opgehoopte ijsvorming verbruikt namelijk meer energie. Het is even een vervelend klusje omdat het vrij lang kan duren eer alles ontdooid is en je wilt natuurlijk niet dat alle producten die in de vriezer liggen ook ontdooien.

Bij een no frost diepvries heb je bijna nooit last van ijsvorming. Heb je geen no frost diepvries dan kun je het op  verschillende en snelle manieren laten ontdooien. Je kunt bijvoorbeeld een föhn gebruiken of een ontdooispray. Ook kun je een pan met kokend water in de vriezer leggen (gebruik wel een onderlegger). Wees in alle gevallen voorzichtig en let goed op dat je de koelelementen niet beschadigd. Gebruik altijd (oude) handdoeken om alle water op te vangen.

In de winter (bij temperaturen rond het vriespunt) kun je de inhoud van een volle vriezer buiten zetten. Leeg de inhoud in een koeltas, shopper of boodschappenmand en laat het buiten staan tot je klaar bent met het schoonmaken van je vriezer.

ORGANIZEN

Bedenk een eenvoudig systeem om de vriezer in te delen. Deel de vrieskist, lades of vakken logisch in en groepeer alles wat bij elkaar hoort. De vis bij alle vissoorten, groenten bij elkaar, en een lade voor bijvoorbeeld alleen brood. Op deze manier kun je alles makkelijk vinden zonder dat je steeds alles leeg moet halen en door moet zoeken. Dit bespaart je niet alleen frustraties maar het is ook beter voor je vriezer.

Doordat je in één oogopslag ziet wat je nog in de vriezer hebt, doe je geen onnodige aankopen tijdens het doen van de boodschappen.

VRIESKIST

Een voordeel van een vrieskist is dat het diep is en er meer in kan dan een vriezer met lades. Maar een nadeel is dat veel diepvriesproducten die onder in de vrieskist liggen niet meer te zien zijn omdat er van alles op ligt. Uiteindelijk vergeet je wat je in de vriezer hebt liggen, wanneer je iets er in hebt gestopt en of de houdbaarheidsdatum overschreden is. Dit kun je oplossen door een lijstje bij te houden of diepvriesetiketten te gebruiken. Met een lijstje kun je bijhouden wat je nog in de vriezer hebt liggen en op een etiket kun je de uiterste houdbaarheidsdatum kwijt.

Mocht je een lijstje bij willen houden dan kun je het aantal stukken vis en vlees bijhouden. Schrijf de datum op als je iets in de vriezer stopt en vergeet niet om je lijstje bij te werken als je iets uit de vriezer pakt.

BEWAREN

Verpak alle soorten vlees/kip/vis zo luchtdicht mogelijk. Ik verpak alles het liefst in kleine platte porties zodat het sneller invriest en sneller ontdooit.

Vervang kartonnen verpakkingen of geopende zakken met diepvriesproducten voor diepvrieszakken met een sluiting. Zo voorkom je kristalvorming op voedingswaar en je zorgt ervoor dat je vriezer schoon en overzichtelijk blijft.

Klik hier voor meer ideeën 

 

Getagd op:

2 gedachten over “TIPS EN IDEEËN OM JE VRIEZER IN TE DELEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *