SCHOONMAAKTIPS

SCHOONMAAKTIPS

Zo nu en dan kom ik online schoonmaaktips tegen die gedeeld worden door anderen. Ik ben de beroerdste niet en probeer ze wel eens uit. Soms heb ik precies het gewenste resultaat en soms kom ik er gaandeweg achter dat het bij mij helaas niet werkt. Ik kwam twee tips tegen die ik uitgeprobeerd heb en graag met jullie wil delen.

Ik weet niet hoeveel huishoudens de dag van vandaag een open haard hebben, mocht je er een hebben dan kun je een vieze (aangebrande) ruitje simpel zonder te boenen schoon krijgen.

Neem een stukje krant, spons of een oude doek, maak het wat nat en dep het in wat as. Ga hiermee langs het raampje en wonderbaarlijk krijg je het meteen schoon. Toen ik het eens las dacht ik echt dat het een grap was maar het hielp! Ik hikte al zo lang tegen het boenen van de ruitjes van de open haard en dacht wie niet waagt wie niet wint. Zonder moeite heb ik het schoon gekregen.

openhaard

Mijn tweede tip: de bakplaten van je oven. Soms lukt het me niet om meteen na het bakken mijn oven af te nemen, vooral als ik bezoek heb. Ook in de Ramadan lukte het me niet meteen. Ik gebruik mijn oven dan veelvuldig en stelde het wassen van mijn bakplaten telkens uit met aangekoekte vetaanslag als gevolg. Ik kwam een geweldige tip tegen en wederom zonder te boenen.

Schenk of smeer wat ammoniak op je bakplaat en stop het in een (vuilnis)zak. Laat het een nachtje staan. De volgende dag is alle viezigheid los geweken en kun je de bakplaat met een sopje afnemen, het resultaat: een glimmende bakplaat. Is je oven van binnen ook vuil dan kun je de aangekoekte plekken deppen met wat ammoniak, zet daarna een kommetje ammoniak in het midden en laat dit ook een nachtje staan. De volgende dag is alle vetaanslag zacht geworden en kun je zonder moeite je oven afnemen.

Before:

bakplaatvies

After:

bakplaat

Let op: ammoniak is best heftig spul, zorg voor goede ventilatie in de keuken, zet de keukenramen en deuren open. De bakplaten kun je in de tuin of balkon een nachtje laten weken. Bij het openen van de plasticzak komen dampen vrij, kijk dus niet meteen of het echt schoon is geworden, laat eerst de dampen verdwijnen en haal voorzichtig de bakplaat uit de zak en kijk dan pas wat het resultaat is.

Ik koop in Melilla bij de Lidl ammoniak. Een goede ovenspray biedt ook uitkomst natuurlijk maar een fles ammoniak blijft in tegenstelling tot een goedwerkende ovenspray goedkoper!

fles

Disclaimer: alles is uiteraard op eigen risico, persoonlijk heeft mijn oven geen beschadigingen opgelopen door het gebruik van ammoniak.

6 gedachten over “SCHOONMAAKTIPS

  1. Farah de amoniak tip las ik ook n tijdje geleden voor t schoonmaken van de kookplaat. Die rekjes zijn ook lastig schoon te maken of eerlijk gezegd heb ik er nooit zin in en doe ik t niet grondig. nou dan ga ik ook n fles bij de lidl halen in ceuta!

  2. Asalaam oe aleikoum, dzjaakallahgayran voor je tip ga ik zeker uitproberen. Ben wel benieuwd hoe je keuken eruit ziet omdat je zo Mashallah geordend bent. Moge Allah swt over je waken inshallah. X Karima

  3. Bij mij mislukt dit al-tijd! Ik heb een tijdje terug natrium bicarbonaat met azijn gebruikt en dat laten inwerken. Werd superschoon. Maar voordat we naar Marokko gingen heb ik toch mezelf laten verleiden om een ovenspray te gebruiken. Werd ook heel schoon.

    1. Ik hoor ook hele goeie dingen over soda, ik had het eens gebruikt op mijn kookplaat maar vond het resultaat niet zo geweldig. Een ovenspray is natuurlijk ook gewoon makkelijk en gemak dient de mens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *