EMIGREREN MET KINDEREN deel 2

Blijf je kind nog altijd stimuleren om goed zijn of haar best te doen op de huidige school in Nederland, ondanks de intentie om te verhuizen. De kans is namelijk groot dat de nieuwe school in Marokko vraagt naar de resultaten van je kind. Maak tevens een afspraak met school om te vertellen wat de nieuwe plannen zijn. Het kan zijn dat je kind uit enthousiasme of juist angst voor de nieuwe situatie zich anders zal gedragen, daarom is het goed om te blijven overleggen met de leerkracht naarmate de zaken vorderen.

Vraag op school een bewijs van inschrijving bij vertrek. Een bewijs van inschrijving kan namelijk gevraagd worden bij het aanmelden op de nieuwe school en door de leerplichtambtenaar in Marokko. Ons was  in ieder geval wel gevraagd dit in te leveren, ik kan niet bevestigen of dit overal zo is in Marokko. En andersom geldt dat je tijdig de leerplichtambtenaar van jouw gemeente
inlicht over de aankomende emigratieplannen. Dit is vooral belangrijk als je nog niet van plan bent om je volledig uit te schrijven. Doe dit minstens 6 a 8 weken van te voren – in ieder geval rond
het moment wanneer de school ingelicht is. De leerplichtambtenaar stuurt formulieren op die je in moet vullen. Ook moet je de nieuwe school van je kind opgeven. Ingevuld en gestempeld door de nieuwe school in Marokko stuur je het weer terug. Je moet dus aan kunnen tonen dat je kind op een school zit wat voldoet aan de wettelijke eisen. Hierop volgt een melding in het systeem
waardoor je kind vrijstelling krijgt. Wees duidelijk over je plannen als je leerplichtige kinderen hebt, een leerplichtambtenaar kan in bepaalde gevallen geen vrijstelling verlenen. De leerplichtambtenaar volgt de situatie alleen zolang je ingeschreven staat in het GBA, bij uitschrijving vervallen de wettelijke regels. De regel is dat als je minimaal acht maanden in het
buitenland woont, je verplicht bent om je uit te schrijven.  Om eerlijk te zijn wist ik de regels rondom het schoolgebeuren niet. Ik weet nog dat ik op mijn werk zat en opeens bedacht “hey hoe zit het met de leerplicht eigenlijk”. En dit was vrij kort voor mijn vertrek.

Naast de gemeente dien je ook de SVB in te lichten. Om eerlijk te zijn had ik meerdere keren telefonisch contact genomen en iedere keer kreeg ik onjuiste of tegenstrijdige informatie. Noteer de informatie die je telefonisch krijgt en bel tussendoor nog een paar keer om te zien of de verkregen informatie klopt. Op de site van de SVB kun je ook lezen tot wanneer je recht op kinderbijslag
blijft houden en wat van toepassing blijft. Maar ook hier geldt een melding van vertrek. De leerplichtambtenaar maakt dus een melding in het systeem, dit heeft een soort sneeuwbaleffect, bijna alle overheidsinstellingen zijn dus op de hoogte. Ik denk dat niemand zit te wachten om achteraf alles terug te moeten betalen dus dit is zeker een belangrijke aandachtspunt.
Wij zijn in mei verhuisd naar Marokko. Dit leek voor ons het meest praktische. De kinderen konden wennen op hun nieuwe school zonder echt al gedisciplineerd aan de slag te gaan. De nieuwe school kreeg zo ook de gelegenheid om in alle ruimte de kinderen de basis van zowel het Arabisch als het Frans te onderwijzen. Zo konden ze voor het nieuwe schooljaar zou starten
de taal wat bijspijkeren en konden ze geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie zonder dat er te veel verwachtingen waren.
Maak een afspraak bij de huisarts en geef ook hier aan wat de plannen zijn. Vraag een uitdraai van de patiëntengeschiedenis van het hele gezin en wees hier zuinig op. Voor we vertrokken heb ik bloed laten afnemen van de kinderen. Een algemene check om er achter te komen of er geen afwijkingen waren en voor de bloedgroep. Volgt je kind het rijksvaccinatieprogramma? Zorg er dan voor dat je een volledige ingevulde kaart hebt met alle vaccinaties. Een laatste tandartscontrole is ook niet gek en mocht je kind een bril dragen dan zou ik op tijd een afspraak maken bij de oogarts. Vraag de huisarts eventuele medicijnen voor dagelijks gebruik extra voor te schrijven en vraag bij de apotheek om een medicijnenpaspoort. Zo kun je later met een gerust hart een doorstart maken.
Een verhuizing betekent dus veel veranderingen. Als ouder zorg je er voor dat de nieuwe situatie even stabiel is als voor de emigratie. Als het mogelijk is kun je eventueel de meubels van je kinderen meeverhuizen zodat het lijkt alsof ze nog in hun oude kamer bevinden. Ook is het belangrijk om voor je kinderen naschoolse activiteiten in te plannen als ze dat gewend waren in Nederland. Er is hier van alles te doen en het kost meestal ook nog eens niet zo veel. Ook blijft het contact met Nederland door de huidige technologie intact. De kinderen hebben zoveel manieren om via internet contact te blijven onderhouden met familie en vrienden.
Ten slotte, één van de grootste zorgen zijn inderdaad de kinderen maar emigreren met kinderen is mogelijk. Het vergt alleen op veel gebieden wat voorbereiding. Ook als je al oudere kinderen hebt is het mogelijk, alleen heb je met jonge kinderen toch iets minder zorgen. Mijn kinderen waren 9 en 11 jaar. Een voordeel van emigratie met oudere kinderen is dat je een hecht gezin kunt worden. Samen zijn we op een soort avontuur waar je alleen op elkaar aangewezen bent. Samen ontdekten we veel nieuwe dingen en brengen we toch best veel tijd door met elkaar, soms zelfs op
een leukere manier als in Nederland. Een mens kan overal gelukkig zijn op aarde, maar je moet er zelf wat van maken. Als wij ons goed voelen en dit uitstralen naar de kinderen dan zullen ze zeker weten vertrouwen hebben in onze beslissing.
Getagd op:

10 gedachten over “EMIGREREN MET KINDEREN deel 2

 1. Hoi,
  Heel moedig dat je die stap hebt genomen. Wij zitten ook te denken om in Marokko te gaan wonen. Ook naar Oujda. Ik zou het heel fijn vinden als jij contact met mij wilt nemen. Mijn oudeste zoon is 9 jaar . Hij kan niet zo goed Arabische. Hoe hebben je kindren dat opgepakt en naar welke school gaan ze eigenlijk ? En wat voor soort bedrijf hebben jullie daar?.

 2. Salamu aleikum, Beste Farah,
  Subhanallah, gisteren las ik voor mijn studie voor werk een verontrustend bericht over flexibilisering van pensioenleeftijd in Nederland. Ik trek het nu al niet meer 🙂 (43 jaar) en mijn man is in Marokko opgegroeid en kan niet aarden in NEderland. Mijn man wil al jaren terug. Ik twijfelde heel erg. Dat nieuws en nog wat ander nieuws over het sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Europa jegens moslims hebben mijn denkwijze over dit onderwerp een andere richting in gestuurd. Kortom, ik denk nu serieus na over remigratie. Bij toeval kwam ik een stukje van je tegen op http://www.expatmam.com. Wij zijn nl. van plan om over een jaar of 10 (ik weet ‘t tis nog ver, maar t is een denkrichting) te gaan wonen in Oujda. Dus echt toevallig, dat jij daar ook naar toe bent gegaan. Om lang verhaal kort te maken. Ik heb 1001 vragen vooral hoe jullie bepaalde zaken praktisch en concreet in Marokko hebben aangepakt. Is het mogelijk dat ik je daar prive over mail? En leuke site trouwens. Een aantal dingen die je schrijft hebben mij erg verrast.

 3. Wat leuk allemaal ik heb zojuist al je berichten over emigratie gelezen. Wij zijn in sha Allah van plan om over 3 jaar die stap te nemen (we zijn nog aan het sparen voor huisje daar) Planning is om naar Fes te gaan en daar een eigen onderneming te starten. Heel leuk om dit allemaal te lezen!!

  1. Moge Allah het jullie gemakkelijk maken inshaa Allah, als het goed is zag ik laatst iemand reageren die al zes jaar in Fes woont, misschien kunnen jullie contact maken met elkaar. Heel veel succes met het het geheel, erg spannend allemaal!

 4. Mijn woontje is pas 2, 5 jaar dus niet leerplichtig. Maar we binnen 2 jaar naar Marokko gaan inshaAllaah dus dan is het wel goed om rekening te houden wat betreft bloed prikken en de school etc.
  Wij gaan naar Fez inshaAllaah en wil nog op onderzoek gaan wat betreft educatie.

 5. Salamo Alaikom,
  Ik heb alles gelezen 😀 Heel fijn om te lezen hoe je het allemaal ervaart.
  Wij nemen ook de stap insha'Allah binnen een jaartje of 2. Ik kan niet wachten!!
  Blijf plaatsen! 😀

 6. Chahrazad, ook hier hadden ze gemengde gevoelens! Vooral mijn oudste van toen 11 jaar, hij zat in groep 8. Ik heb uitgelegd dat na groep 8 iedereen zijn eigen pad zou gaan. Het is en blijft iets spannends, we hebben zo goed mogelijk ons best gedaan om het zo aangenaam mogelijk te maken voor ze. Het was ook al weer snel zomervakantie dus veel bezoek uit Nederland en zodoende ging alles op zijn beloop.

 7. Hoe hebben je kinderen het ervaren? Een leerling van mij (ook 11j) is afgelopen maandag geëmigreerd naar Engeland. Hij had er gemengde gevoelens over. Enerzijds heel enthousiast, anderzijds vond hij het ook jammer om al zijn vrienden achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *