FENEGRIEK EN BLOEDARMOEDE

FENEGRIEK EN BLOEDARMOEDE

Veel vrouwen hebben last van chronische bloedarmoede, de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort. Bloedarmoede kan ontstaan door verschillende redenen, nu ben ik geen arts of specialist en kan ik hier niets speciaals over vertellen. Het enige wat ik weet is dat veel vrouwen er last van hebben en met name vrouwen van mediterrane afkomst.

Nu ben ik ook zo een iemand die last heeft van chronische bloedarmoede, iets wat best lastig is af en toe. Je raakt er aan gewend en trekt pas bij een lage Hb aan de bel, je gaat weer netjes aan je (vieze) pillen tot je jezelf weer kiplekker begint te voelen en weer begint af te bouwen, dweilen met de kraan open dus.

Mijn man is jaren geleden op zoek gegaan naar een natuurlijk middeltje tegen bloedarmoede en stuitte op een zeer goed recept: pure honing met fenegriek (helba) en zwarte zaad (habba sawda). Ik weet nog dat ik erg laag zat en ik ongeveer twee weken trouw aan mijn honingkuurtje zat, de huisartsassistente vloog juichend van haar stoel omdat mijn Hb (vingerprikje) zo snel gestegen was.

kruiden

Het was ook niet zo gek dat het snel gestegen was, fenegriek bevat ontzettend veel ijzer. Het is een krachtige geneeskruid en word al eeuwen gebruikt door diverse volkeren, fenegriek kan de eetlust opwekken en bevat diverse vitaminen. Je kunt op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105811-de-geneeskracht-van-fenegriek.html meer lezen over de geneeskracht van fenegriek.

Je hebt nodig:

 • 9 eetlepels pure honing
 • 3 eetlepels gemalen fenegriek zaad
 • 3 eetlepels gemalen zwarte zaad

Meng dit goed door elkaar en neem 2 keer per dag een eetlepel. Ik doe dit het liefst in de ochtend en de avond. Het is vrij bitterzoet (een beetje een dropsmaakje), ik heb best moeite om het meteen door te slikken, daarom houd ik het heel even op mijn tong en slik het snel door. Ook neem ik niet in 1 keer een hele eetlepel, ik doe dit in 2 delen omdat ik een eetlepel in 1 keer best veel vind.

kruiden1

Fenegriek zuivert het lichaam van afvalstoffen, als je lichaam zweet begint te produceren na het nemen van fenegriek dan ruikt het wel een beetje, ik ervaar het niet als een onaangename geur met een goede deodorant ruik je er niets van. Het is juist een goed teken dat je lichaam zuivert en de fenegriek zijn werk doet.

Je kunt fenegriek en zwarte zaad kopen bij een Marokkaanse of Turkse winkel. Mocht je het niet gemalen kunnen vinden dan kun je fenegriek en zwarte zaad fijnmalen met een keukenmachine. De leuke krijtstickers komen van de Action, zo ook de krijtstift.

Met jouw huisarts kun je onderzoeken waarom je last hebt van bloedarmoede. Het is aan jou om te bepalen wat de ernst van de situatie is. Een Hb van 5,0 en lager is best lastig en zorgt voor veel lichamelijke ongemakken, volg altijd de instructies op van jouw huisarts of specialist. 

Het is afgeraden om fenegriek te gebruiken tijdens de zwangerschap!

Laat je me weten als je het uitgeprobeerd hebt?

5 gedachten over “FENEGRIEK EN BLOEDARMOEDE

 1. Salaam alaikoem,

  Bedankt voor de tip. Mijn vraag is gebruik jij het standaard of alleen bepaalde periodes? Is het erg als ik het meng met normale biologische honing, anders is mijn pure honing zo op. Ik verdraag die ijzerpillel slecht, dus dit zou een uitkomst zijn. M3a salaam

 2. dzjaakallahgayran voor het delen. Moge Allah swt je ervoor belonen inshallah. Het is toch voor bloedarmoede bedoeld? niet voor vitamine d of wel?? Hoor gauw je reactie inshallah x karima

 3. bedankt voor de tip,ik ga het zeker proberen .
  ik heb vaak een vitamine d tekort zoals zoveel vrouwen.
  na een kuurtje van de dokter moet ik nu dagelijks vitamine d innemen
  het hele jaar door.
  het heeft me wel geholpen ik heb geen last meer van vermoeidheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *