EMIGRATIE EN KOSTEN

EMIGRATIE EN KOSTEN

Ik zal er geen doekjes om winden, emigreren naar Marokko kost geld! Veel mensen denken dat emigreren een kwestie is van spullen inpakken, huur opzeggen en ergens in een nieuw land opnieuw beginnen. Als je graag wilt dat je emigratie slaagt, dan is het helaas niet zo eenvoudig, emigreren kost namelijk geld!

Het is om eerlijk te zijn een beetje lastig om precies te vertellen hoeveel emigreren precies kost, dit is namelijk voor iedereen anders. Er spelen bepaalde factoren en behoeftes mee waardoor je het zo duur of zo goedkoop mogelijk kunt maken. Wil je op dezelfde manier als in Nederland verder gaan met je leven of kun je prima met minder luxe leven? Neem je liever jouw vertrouwde spulletjes mee of verkoop je toch alles en koop je iets nieuws als je in Marokko bent? Wordt je als expat gezonden? Dan betaald in de meeste gevallen het bedrijf waar je als expat gezonden wordt een grote deel van je verhuizing.

De kosten voor je vertrek hebben vooral te maken met opzeggingen van abonnementen, aanvragen van officiële documenten bij de gemeente of consulaat (bijvoorbeeld voor alle gezinsleden een internationale geboorteakte aanvragen), nieuwe paspoorten (als ze bijna verlopen), eventuele medische kosten, vaccinaties, tandartskosten, met verlies je auto verkopen en de verhuizing van je spullen.

Overweeg je jouw inboedel (deels) mee te verhuizen dan kun je er op rekenen dat dit de grootste kostenpost zal zijn voor je vertrekt. Vraag offertes aan van bedrijven die internationaal verhuizen zodat je ruim op tijd kunt beslissen wat je graag wilt. Maak een reële berekening wat je kwijt zult zijn aan de verhuizing van je inboedel, wat het je zal opleveren als je alles verkoopt en wat het zal kosten als je alles opnieuw zou moeten kopen. Denk niet alleen aan meubels, je zult tot aan de spullen die in je keukenkast staan overwegingen moeten maken. Wat je niet meeneemt, zul je alsnog opnieuw moeten aanschaffen.

Ik had contact gezocht met diverse scheepvaartbedrijven en offertes aangevraagd. De kosten voor het verschepen van je spullen in een container lopen uiteen. Als je in de buurt van een van de grootste havens van Marokko (Casablanca – Tanger) zult gaan vestigen dan is het een optie om op deze manier je spullen te verschepen. Je bent dan aanwezig als de container aankomt waardoor je snel kunt beginnen met de papierwerken rondom het inklaren. Voor ons was dit niet aantrekkelijk daar beide havens op een afstand zitten. De transportbedrijven konden niet met zekerheid bevestigen of zij de container daadwerkelijk in Oujda zouden kunnen bezorgen. Het is de moeite waard om bij diverse bedrijven een offerte aan te vragen, de kosten lopen namelijk uiteen, het kon wel duizenden euro’s schelen.

Een andere manier om je spullen te verhuizen, is het benaderen van particuliere transportbedrijven die middels een auto jouw spullen kunnen vervoeren. Dit kun je in verschillende keren laten doen maar zeker ook in 1 keer. Stel op tijd een datum vast met het transportbedrijf als je alles in 1 keer wilt verhuizen, transportbedrijven hebben namelijk beperkte ruimte, zo kun je een datum reserveren waardoor het transportbedrijf rekening houdt om alleen jouw spullen te vervoeren. Bij een volle transportauto kun je ongeveer rekenen op een bedrag tussen de 3000 en 4000 euro.

Je kunt je pas 5 dagen voor vertrek officieel uitschrijven bij de gemeente. Met een bewijs van uitschrijving kun je bij het Marokkaanse consulaat aangeven wat je van plan bent mee te verhuizen. Je krijgt een document mee zodat je bij de Marokkaanse douane niet voor dure verassingen komt te staan en je geen invoerkosten hoeft te betalen. Om de gang van zaken bij de douane te versoepelen zullen transportbedrijven je aanmoedigen dit te doen. Vraag bij de particuliere transportbedrijven om korting, zij hoeven immers geen invoerrechten te betalen bij de douane over jouw spullen als je zo een document hebt. Ik heb dit overigens niet gedaan en kan niet bevestigen of het daadwerkelijk helpt bij het inklaren van de container.

Voor je vertrekt wil je natuurlijk misschien nog wat nieuwe dingetjes kopen, je vertrouwde producten inslaan of misschien koop je toch nog even een nieuwe garderobe. Dit zijn kosten waar je ook rekening mee moet houden en een budget voor vrij moet houden.

Je zult moeten reizen om daadwerkelijk te kunnen verhuizen naar Marokko, dus deze uitgave staat ook vast. Ga je met de auto of ga je vliegen? Je kunt op de site http://www.viamichelin.nl/web/Routes uitrekenen hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn tot aan de haven van Spanje. Je krijgt op deze site ook de tankkosten en tolwegkosten te zien. De boottickets kun je via diverse sites uitrekenen.

Wil je gaan vliegen? Dan kun je eventueel je emigratie plannen in het laagseizoen. De ticketkosten zijn over het algemeen een stuk lager. Wil je pas in de zomervakantie vertrekken dan is het verstandig om ruim van te voren te boeken.

En dan ben je er eindelijk, een nieuwe start in Marokko! Ook dan blijf je nog even bezig met het uitgeven van geld. Net zoals in Nederland kost verhuizen van het ene naar het andere huis geld. Misschien wil je de muren een likje verf geven en moet je wat dingen aanpassen of aanschaffen. Het is verstandig om vooraf een budget voor het klussen vast te stellen. Ik zou hier zeker wel aandacht aan schenken ondanks dat het misschien niet zo goed uit komt qua kosten. Er is namelijk altijd wel iets wat je zou willen veranderen of verven, je nieuwe omgeving moet ook echt als je thuis voelen. Als je iemand bent die zich groen en geel zou ergeren aan een lelijke muur dan is het zeker een investering waard. Vooral voor je kinderen is het belangrijk om een gezellige warme huis met sfeer te  creëren, als het mogelijk is kun je zoveel mogelijk hun oude kamertje nabootsen als ze daar behoefte aan hebben.

Daar sta je dan in een onbekende supermarkt! Het zal een tijdje duren voor je door hebt hoe je het beste boodschappen kunt doen. Het aanbod is enorm en zie maar hoe je binnen je budget kunt blijven. Het kostte me enorm veel tijd om bijvoorbeeld uit te zoeken welke spaghetti het beste en voordeligst was, want het aanbod was niet normaal veel! En zo was dit met het hele assortiment! Je zult in het begin wat meer uitgeven aan boodschappen dan je waarschijnlijk normaal zou doen, uiteindelijk zul je de prijzen en producten wat beter leren kennen en zul je weer binnen je normale budget boodschappen kunnen halen.

Heb je gekozen voor een privéschool voor je kinderen dan zul je vanaf nu ook rekening moeten houden met schoolkosten. Bij de inschrijving betaal je inschrijfkosten en daarbovenop schoolgeld, het is verstandig bij het uitzoeken van een school te vragen wat de kosten zijn, zo kun je er rekening mee houden.

Het gevoel dat je een vakantieganger bent zal in de eerste periode heel sterk aanwezig zijn. Je zult genieten van je uitjes en terrasjes, het lekkere eten overal  en de verse 1000 en 1 broodjes bij de patisserie. Ook dit zal je onbewust geld kosten. Maar laten we eerlijk zijn, je hebt als gezin een enorme prestatie geleverd de afgelopen periode, dus dit heb je wel verdiend. Wederom zou ik een budget vaststellen waarmee jullie als gezin kunnen genieten.

Heb je nagedacht over een eventuele auto? En in hoeverre is het hebben van een auto een noodzaak voor jullie gezin? Óók iets om over na te denken dus!

Als laatste is een financiële buffer verstandig. Je hebt iets om op terug te vallen mocht je nieuwe baan tegenvallen, de verbouwing van je nieuwe zaak niet volgens schema loopt of gewoon voor het geval dat!

Uiteindelijk zal voor iedereen de verhuiskosten anders uitpakken. Voor de een zal het meevallen en bij een ander zal het tegenvallen. In ieder geval zijn dit globaal de zaken waar je rekening mee kunt houden. Er zullen zonder meer nog wat onvoorziene kosten op de loer liggen. Emigreren kost nu eenmaal geld, net zoals andere zaken ook geld kosten, maar laat je niet afschrikken, als het je droom is dan heb je het er vast voor over.

 

Een voorbeeld van de offertes die ik toen aangevraagd had: 

offerte3

 

offerte4

 

offerte2

 

 

Getagd op:

3 gedachten over “EMIGRATIE EN KOSTEN

 1. Goedemorgen ,
  Ik woon in castilijo , en wil wat kleinmeubelen uit Nederland laten overkomen ,
  Heeft u mss een goede particuliere vervoerder op het oog?
  Vr Gr Steven
  00212674480088

 2. Salaamoe aleikoum,

  Ik wil ook emigreren. Wat was het bedrag van de eerste offerte? En via welke bedrijven was een zeecontainer het goedkoopst?

  1. Wa alaikoem assalaam. het totale bedrag verschilde per bedrijf, ze berekenen het een en ander en maken pas later een eindsom. Ik ben uiteindelijk niet voor een zeecontainer gegaan omdat het een dure grap zou worden én we wonen niet in de buurt van Casablanca of Tanger. Het zou dan te ingewikkeld worden mbt het inklaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *