EEN PLANNING MAKEN VOOR JE HUISHOUDEN

EEN PLANNING MAKEN VOOR JE HUISHOUDEN

De dagen zijn weer langer en we hebben heerlijk weer. Het juiste moment dus om meer buiten te kunnen genieten.  En dat niet alleen, er staat zoveel aan te komen, als ik er aan denk dan begint mijn hoofd te tollen.  Ik wil nog zoveel voorbereiden voor de Ramadan, de zomervakantie staat om de hoek, het einde van het schooljaar is ook in zicht en ondertussen is het té lekker weer om de weekenden thuis door te brengen. Ik moet alles dus goed inplannen, zo ook mijn huishouden, anders ren ik aan het einde van de maand als een kip zonder kop.

Laat ik voorop stellen; geen enkele huishouden is hetzelfde maar of je nou 5 kinderen hebt, een pasgetrouwd stel bent, alleen een baby hebt, of op jezelf woont – we zitten allemaal verplicht vast aan een dagelijkse basisroutine in het huishouden. De een heeft er geen moeite mee en heeft binnen een handomdraai een opgeruimd huis en de ander heeft er meer moeite mee en vind het ook nog eens absoluut zonde van alle tijd die in het huishouden gestoken moet worden.

Als je tot de tweede groep behoort dan moet je vooral verder lezen want óók ik vind het soms zonde van mijn tijd. Een schoon opgeruimd huis brengt bij iedereen een gelukkig gevoel en zo ook bij mij. Alleen lukt het mij niet om elke dag het hele huis onder handen te nemen daar het niet haalbaar is om alle ruimtes in 1 dag af te stoffen, op te ruimen, te vegen en te dweilen. Het sleutelwoord is in mijn geval het huishouden bijhouden.

Door dagelijks alles bij te houden kun je sneller je huishoudelijke klusjes voor elkaar krijgen. Je bent namelijk veel meer tijd kwijt als je alle klusjes bewaard voor het weekend of voor die ene dag doordeweeks. Zelfs als je werkt is het haalbaar om dagelijks je huishouden bij te houden, mits je het goed plant.

Persoonlijk houd ik van lijstjes maken, ik ben vrij visueel ingesteld, lijstjes houden mij scherp en helpen me herinneren aan mijn taken. Als ik bijvoorbeeld in een drukke periode zit maak ik altijd voor het slapen gaan nog even snel een plan B- planning voor de volgende dag in mijn telefoon, zo vink ik gedurende de dag al mijn taken weg en heb ik voor mijn gevoel alles onder controle.

Misschien ben je eerder op zoek geweest naar een plansysteem voor jouw huishouden maar heb je niet iets kunnen vinden wat bij jou past. Mijn advies is om zelf een eigen planning te maken i.p.v. er een van het internet over te nemen. Elk huishouden is anders en iedereen heeft zo zijn eigen obstakels in het huishouden. Ook de grootte van iemands huis speelt een rol. Ik heb bijvoorbeeld 3 wc’s in huis, iets wat niet standaard is en dus niet voor iedereen bruikbaar. Mijn struikelblok is om een ander voorbeeld te noemen de keuken, als de keuken een bende is dan lijkt het alsof het hele huis een bende is. Onze keuken is het hart van ons huis en staat op een centrale plek, er wordt veel gebruik gemaakt van de keuken en ben over het algemeen veel tijd kwijt om het altijd netjes te houden. Bij jou kan dit bijvoorbeeld de woonkamer zijn of een andere leefruimte in huis.

Hoe maak je een planning?

Stap 1

Wat voor soort planning wil je? Eentje die je gewoon standaard elke week kunt gebruiken met alles er op en eraan of een met klusjes die je over een hele maand verspreid. Ik heb er een voor de dagelijkse en wekelijkse routine klusjes en eentje met taken verspreid over de hele maand.

Stap 2

Noteer alle klusjes die gedaan zouden moeten worden en de frequentie ervan. De vaste terugkerende taken staan onder dagelijkse taken en kun je apart noteren zoals de afwas, stofzuigen, bedden opmaken en de was draaien. Deze taken zorgen ervoor dat je de rommel onder controle hebt en het voor het oog netjes uitziet. Dit blijft standaard staan en doe je naast je wekelijkse en maandelijkse klusjes.

De wekelijkse taken zijn eigenlijk de belangrijkste in je planning, je maakt het voor jezelf makkelijk als je wekelijks de kamers bijhoudt, de badkamer elke week een beurt geeft en de woonkamer goed afstoft. De dagelijkse taken houden dus de rommel onder controle en de wekelijkse zorgen voor het hygiënische gedeelte.

De maandelijkse taken zijn de wat intensievere klusjes. Zoals de keukenkastjes die je uit wilt mesten en grondig schoon wilt maken, de inhoud van de badkamerkasten doornemen, ramen zemen, je opberghok, de schoenenkast etc. Ik ben een voorstander van 1 a 2 extra klussen per dag die samen hooguit een half uur tot een uur duren. In principe moet het niet veel tijd kosten omdat je wekelijks al het een en ander onder handen neemt.

Stap 3

Nu je weet wat je aan klusjes hebt, maak je een logische planning. Ik wil bijvoorbeeld zo weinig mogelijk doen in het weekend dus plan ik niets voor de weekenden. Probeer het zo makkelijk en reëel mogelijk te houden voor jezelf. Bereken hoeveel tijd je na een lange werkdag wilt besteden aan een huishoudelijke klus.  Je hoeft natuurlijk niet alles alleen te doen, verdeel de taken binnen je gezin als dit mogelijk is. Uiteraard zullen er OFF-days tussen komen, dagen waar ik zal moeten schuiven omdat er iets anders op de planning komt te staan of juist dagen waar ik wat meer wil doen.

Stap 4

Print je planning uit en zoek er een handige plek voor. Dit kan op je prikbord, je kunt het lamineren en in je keukenkast plakken of in je agenda plakken kortom bedenk wat de meest ideale toegankelijke plek voor jou en je gezin is. Ik heb van dit moment gebruikt gemaakt en onze familiemap in een nieuw jasje gestoken.

Nu je een planning hebt gemaakt is het de bedoeling dat het nageleefd moet worden, neem de tijd om er aan te wennen en streef er naar om daadwerkelijk je taken uit te voeren. Denk aan je doel en dat is uiteindelijk hoe ironisch het ook klinkt, minder tijd besteden aan het huishouden en meer tijd overhouden voor andere (leukere) dingen

Het is alweer mei dus voor mij tijd voor een nieuwe maandplanning. Ik kan natuurlijk ook gewoon binnen 2 dagen mijn hele huis aanpakken maar dan lig ik dagen plat om bij te komen en krijg ik een hele week niets meer uit mijn handen, alles is dan voor niets geweest, daarom verspreid ik de taken liever over een hele maand. Heb je interesse in de documenten met lege velden, dan hoor ik het graag en mail ik het naar je toe.

 

 

familiemap1

 

 

 

Download is niet meer beschikbaar!

53 gedachten over “EEN PLANNING MAKEN VOOR JE HUISHOUDEN

 1. Salam alaykom, zou ik de planning voor het huishouden kunnen ontvangen? Hij is namelijk niet meer beschikbaar. Helaas!! Als je het via de e-mail kunt sturen dan zou je me erg geholpen hebben.

  Alvast bedankt!

  Houda

 2. Goeiemorgen,
  Kunt u me aub de planning doorsturen, zou een grote hulp zijn, daar alles hier wat vierkant draait met 45 pubers in huis. Alvast bedankt en een fijn, goed gepland 2017
  Mvg, Laetitia

 3. geweldig de plan lijsten van u, hier ben ik al een tijd naar op zoek. Kan u ook lege planning formulieren naar mij toe sturen, graag dag/week en maand. Zo hoop ik wat rust en ruimte in mijn hoofd te creëren. Het zou een fijn gevoel zijn alleen al als ik eraan denk.

 4. Asalaam oe aleikoum, ik wacht nog steeds geduldig dat je de planning opstuurt. Inshallah stuur je het ook nog naar mij. Dzjaakallahgayran alvast. x karima

 5. Dat ziet er tip top uit masha”Allah. Tbarke Allah 3lik. Ook ik zou graag zo’n planningslijst van je willen ontvangen. Alvast bedankt. Gr. Latifa

 6. ik zou ook graag de lege documenten willen ontvangen. Ik hoop dat ik net als jou alles onder controle kan krijgen, want nu is het een ramp.

 7. Graag ontvang ik lege documenten om mijn planning in te plannen.
  Ik hoop daarmee weer goed in mijn vel te komen.
  Dank je wel alvast

  1. Beste dames, ik heb het zojuist gemaild. Ondertusse heb ik de documenten ook op de site geplaatst. Veel plezier ermee!

 8. Salamoe aleikoum,

  MaashAllah wat goed! Ik maak nooit planningen, in ga gewoon aan de slag en aan het eind kom ik erachter dat ik net niet alles heb gedaan, hahaha! Het ziet er altijd wel netjes uit, maar ik merk dat het huishouden mij toch nogal stress geeft. Ik heb twee kinderen die school en clubjes hebben en ik werk daarnaast ook. Maar goed, ik zou graag de lege documenten ontvangen, dan kan ik hopelijk mijn huishouden beter organiseren.

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *