#DOWNLOAD: DAGELIJKSE PLANNING

#DOWNLOAD: DAGELIJKSE PLANNING

Laat ik voorop stellen; geen enkele huishouden is hetzelfde maar of je nou 5 kinderen hebt, een pasgetrouwd stel bent, alleen een baby hebt, of op jezelf woont – we zitten allemaal verplicht vast aan een dagelijkse basisroutine in het huishouden. De een heeft er geen moeite mee en heeft binnen een handomdraai een opgeruimd huis en de ander heeft er meer moeite mee en vind het ook nog eens absoluut zonde van alle tijd die in het huishouden gestoken moet worden.

Als je tot de tweede groep behoort dan moet je vooral verder lezen want óók ik vind het soms zonde van mijn tijd. Een schoon opgeruimd huis brengt bij iedereen een gelukkig gevoel en zo ook bij mij. Alleen lukt het mij niet om elke dag het hele huis onder handen te nemen daar het niet haalbaar is om alle ruimtes in 1 dag af te stoffen, op te ruimen, te vegen en te dweilen. Het sleutelwoord is in mijn geval het huishouden bijhouden.

Door dagelijks alles bij te houden kun je sneller je huishoudelijke klusjes voor elkaar krijgen. Je bent namelijk veel meer tijd kwijt als je alle klusjes bewaard voor het weekend of voor die ene dag doordeweeks. Zelfs als je werkt is het haalbaar om dagelijks je huishouden bij te houden, mits je het goed plant.

HOE MAAK JE EEN PLANNING

Misschien ben je eerder op zoek geweest naar een plansysteem voor jouw huishouden maar heb je niet iets kunnen vinden wat bij jou past. Elk huishouden is anders en iedereen heeft zo zijn eigen obstakels in het huishouden. Mijn struikelblok is vooral de keuken, als de keuken een bende is dan lijkt het alsof het hele huis een bende is. Onze keuken is het hart van ons huis en staat op een centrale plek, er wordt veel gebruik gemaakt van de keuken en ben over het algemeen veel tijd kwijt om het altijd netjes te houden. Bij jou kan dit bijvoorbeeld de woonkamer zijn of een andere leefruimte in huis. Mijn advies is daarom om zelf een eigen indeling te maken  i.p.v. een ingevulde over te nemen.

Je kunt onderaan (download hier) de dagelijkse planning downloaden en gebruiken. Je hoeft het natuurlijk niet per se te gebruiken voor het huishouden. Deze dagelijkse planning kun je ook gebruiken voor je werk, studie, blog, stage of huiswerk van je kinderen. mijnplanning1

mijnplanning

STAP 1

Wat voor soort planning wil je? Eentje die je gewoon standaard elke week kunt gebruiken met alles er op en eraan of een met klusjes die je over een hele maand verspreid. Ik heb er een voor de dagelijkse en wekelijkse routine klusjes en eentje met taken verspreid over de hele maand.

STAP 2

Noteer alle klusjes die gedaan zouden moeten worden en de frequentie ervan. De vaste terugkerende taken staan onder dagelijkse taken en kun je apart noteren zoals de afwas, stofzuigen, bedden opmaken en de was draaien. Deze taken zorgen ervoor dat je de rommel onder controle hebt en het voor het oog netjes uitziet. Dit blijft standaard staan en doe je naast je wekelijkse en maandelijkse klusjes.

De wekelijkse taken zijn eigenlijk de belangrijkste in je planning, je maakt het voor jezelf makkelijk als je wekelijks de kamers bijhoudt, de badkamer elke week een beurt geeft en de woonkamer goed afstoft. De dagelijkse taken houden dus de rommel onder controle en de wekelijkse zorgen voor het hygiënische gedeelte.

De maandelijkse taken zijn de wat intensievere klusjes. Zoals de keukenkastjes die je uit wilt mesten en grondig schoon wilt maken, de inhoud van de badkamerkasten doornemen, ramen zemen, je opberghok, de schoenenkast etc. Ik ben een voorstander van 1 a 2 extra klussen per dag die samen hooguit een half uur tot een uur duren. In principe moet het niet veel tijd kosten omdat je wekelijks al het een en ander onder handen neemt.

STAP 3

Nu je weet wat je aan klusjes hebt, maak je een logische dagelijkse planning. Ik wil bijvoorbeeld zo weinig mogelijk doen in het weekend dus plan ik niets voor de weekenden. Probeer het zo makkelijk en reëel mogelijk te houden voor jezelf. Bereken hoeveel tijd je na een lange werkdag wilt besteden aan een huishoudelijke klus.

Je hoeft natuurlijk niet alles alleen te doen, verdeel de taken binnen je gezin als dit mogelijk is. Uiteraard zullen er OFF-days tussen komen, dagen waar ik zal moeten schuiven omdat er iets anders op de planning komt te staan of juist dagen waar ik wat meer wil doen.

STAP 4

Print je planning uit en zoek er een handige plek voor. Dit kan op je prikbord, je kunt het lamineren en in je keukenkast plakken of in je agenda plakken kortom bedenk wat de meest ideale toegankelijke plek voor jou en je gezin is.

Je kunt ook de Happy Organized Home gezinsmap downloaden en gebruiken.

Nu je een dagelijkse planning hebt gemaakt is het de bedoeling dat het nageleefd moet worden, neem de tijd om er aan te wennen en streef er naar om daadwerkelijk je taken uit te voeren. Denk aan je doel en dat is uiteindelijk hoe ironisch het ook klinkt, minder tijd besteden aan het huishouden en meer tijd overhouden voor andere (leukere) dingen.

download

Getagd op:

3 gedachten over “#DOWNLOAD: DAGELIJKSE PLANNING

  1. Handig! Ik ben nu toevallig zelf op zoek naar een nieuwe agenda om allerlei planningen in te kunnen maken, huishouden, afspraken en mijn blogplanning. Moeilijk om een goede te vinden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *