DEEL 2: TIPS VOOR DE KEUKEN

DEEL 2: TIPS VOOR DE KEUKEN

Het schoonmaken en schoon houden van de keuken vergt veel aandacht. Het is immers de plek waar het eten wordt bereidt en het eten ook wordt opgeslagen. Goede hygiëne is dan ook van groot belang.

Hoeveel tijd en energie je nodig hebt voor het schoonmaken van je keuken ligt uiteraard aan de grootte van je keuken. De een is gezegend met een enorm grote keuken terwijl de ander het moet doen met een mini keuken. Ik ben er van overtuigd dat zowel een grote als een kleine keuken voor en nadelen hebben. Bij een grote keuken denk je aan meer ruimte maar tegelijkertijd heb je ook wat meer klusjes te doen terwijl je bij een kleine keuken wel sneller klaar bent maar gebrek aan opbergruimte hebt.

STANDAARD

Maak altijd eerst ruimte in de keuken door de afwas te doen (of in de vaatwasser te stoppen) en spullen die niet in de keuken thuishoren op te bergen. Maak de kookplaat, aanrechtblad, kraan, en gootsteen schoon. Neem de deuren van de keukenkastjes af met een sopje en als laatste veeg je de keuken om het vervolgens te dweilen.

Probeer tijdens het koken zo veel mogelijk weg te werken zodat je na het eten niet meer veel hoeft te doen.

GRONDIGE SCHOONMAAK

Een grondige schoonmaakactie in de keuken kan best veel tijd kosten, het is dus helemaal aan jou om te bepalen wanneer een uitgebreide schoonmaak nodig is. Je kunt er voor kiezen om dagelijks, wekelijks of maandelijks een onderdeel van de keuken (of de gehele keuken) aan te pakken. Je kunt hierbij denken aan de binnenkant van de keukenkastjes, koelkast, plafond, wandtegels, keukenapparaten etc. Ik heb vaak liever dat ik af en toe tussendoor wat doe dan de gehele keuken in een keer. Ik ben anders een hele dag of zelfs meerdere dagen kwijt als ik alles in een keer doe.

Probeer een to-do lijst te maken, zo weet je wat je aan klusjes hebt en kun je een logische planning maken. Kijk hier voor tips voor het maken van een planning.

KEUKENKASTJES, PLAFOND EN WANDEN

Het plafond en de wanden die niet betegeld zijn in de keuken maak je schoon door deze te stofzuigen of met een stofdoek af te nemen.

De keukenkastjes maak je schoon met een sopje na het leegmaken van de keukenkast. Je kunt hiervoor een allesreiniger gebruiken. Dit doe je van boven naar onderen (alle vuil en stof valt naar beneden). Maak de keukenkast weer droog met een schone doek en zet de spullen weer terug in de kast. Kijk hier voor tips hoe je een vooraadkast kunt indelen.

Leg aluminiumfolie of oude kranten boven op de keukenkastjes om vetaanslag te voorkomen. Vergeet ze niet zo nu en dan te vervangen.

KEUKENAPPARATEN

Volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken van de magnetron, oven, vaatwasser, afzuigkap, koelkast en vriezer. Het is altijd even zoeken naar het juiste schoonmaakproduct waar je tevreden over zult.

Keukenapparaten zoals een broodrooster, senseo / koffieapparaat, blender en waterkoker kunnen aangepakt worden met een natte doek. Haal wel de keukenapparatuur eerst uit het stopcontact.

De glazen deuren van de oven en magnetron kan schoon gemaakt worden met een glasreiniger.

VUILNISBAK

In de vuilnisbak zit meestal een vuilniszak, maar toch kunnen het deksel en de binnenkant van de bak erg smerig worden. De binnen- en buitenkant van een vuilnisbak maak je hygiënisch schoon door deze te reinigen met een desinfecterend middel, je kunt ook gewoon een sopje water met een allesreiniger gebruiken.

Om te voorkomen dat de onderkant van de bak vies wordt, kun je een aantal kranten in de bak neerleggen. Vervang de oude kranten als je de vuilniszak vernieuwt.

Tenslotte is het belangrijk om de rest van het gezin te betrekken bij het schoonhouden en opruimen van de keuken (door taken te verdelen), de kinderen zullen het niet perfect doen maar zo krijgen ze de kans om het wel te leren.

Dit artikel hoort bij de serie: EEN EIGEN HUISHOUDEN RUNNEN

6 gedachten over “DEEL 2: TIPS VOOR DE KEUKEN

  1. Bedankt voor al je tips! Ik woon ook in Marokko en wil binnenkort een nieuwe keuken plaatsen. Ik heb nu zo een standaard Marokkaanse maar wil graag een moderne keuken. Weet jij mss waar ze hier on Marokko mooie en betaalbare keukens verkopen?

  2. Op mijn kookplaat leg ik aluminium folie. Tijdens het koken wordt het altijd zo vies en als ik klaar ben haal ik het folie er af. Scheelt tijd en schoonmaken. Mijn oven doe ik 1 keer in de maand met een speciale ovenspray die je 2 uur moet laten intrekken. Of alles het na het gebruik erg vies is. O en verder heb ik een sprayfles die een laagje allesreiniger of afwasmiddel heeft en de rest met heet water doe. Veel makkelijker. Niet alleen voor in de keuken maar ook voor heel het huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *