capsule wardrobe

CAPSULE WARDROBE

Tijdens een zoektocht op Pinterest kwam ik de term capsule wardrobe tegen. Natuurlijk werd ik erg nieuwsgierig en zocht meteen de definitie van capsule wardrobe op. Ik vond het volgende: een (37 delig) kwalitatieve garderobe (inclusief jas en schoenen) met (tijdloze) basic kledingstukken die je graag draagt en oneindig kunt combineren met seizoensgebonden kledingstukken – en dit minimaal 3 maanden lang. Je kunt met een capsule wardrobe voor iedere gelegenheid zonder moeite een outfit samenstellen!

De capsule wardrobe is in de jaren 70 bedacht door Susie Faux, eigenaresse van de Londense kledingwinkel Wardrobe. Ze vond dat je met veel minder kleding ook mooie outfits kon creëren en bedacht per seizoen een collectie van een paar tijdloze doch op elkaar afgestemde kledingstukken die je elk seizoen met elkaar kunt combineren.

Met dit concept is een overvolle kledingkast – met kleding die je soms niet eens draagt – verleden tijd! Maar dit niet alleen, een capsule wardrobe levert nog meer voordelen op. Ik zet er nog een paar voor je op een rij:

• een overzichtelijke en opgeruimde kast
• minder tijd besteden aan het besluiten wat te dragen
• minder tijd besteden aan winkelen en minder impuls aankopen = geld besparen
• geen bergen was meer omdat je nu sneller de was moet draaien
• meer geld over voor leukere dingen
• je creëert een stijl waar je tevreden over bent en die goed bij je past
• je kiest meer voor kwalitatieve en duurzame kleding

AAN DE SLAG

Begin met het legen van je kledingkast. Sorteer je kleding in drie verschillende stapels: weggooien, weggeven en bewaren.

Het doel van een capsule wardrobe is dat je alle kledingstukken met elkaar kunt combineren en ze niet modegevoelig zijn. Kies daarom één of twee neutrale basiskleuren uit voor je basiskledingstukken zoals zwart, wit, bruin, grijs of donkerblauw. Nadat je de basiskleuren hebt gekozen, kies je weer één of twee accentkleuren die in de rest van je kleding terug blijft komen en bij de basiskleuren passen.

Uiteindelijk zorg je ervoor dat je minstens 37 items hebt die je bij diverse gelegenheden zou kunnen dragen en oneindig met elkaar kunt combineren.

TIP

Neem een kijkje op Pinterest voor meer inspiratie en ontdek hoe anderen het hebben aangepakt.

9 gedachten over “CAPSULE WARDROBE

  1. Ik heb vorig jaar heel kast uitgemest maar kan ook niet anders want eigenlijk pas ik nu niets meer. Nouja, alles zit nu veel te groot nadat ik 35 kilo kwijt ben.. Maar kopen doe ik niet want ik blijf nog afvallen dat zou zonde zijn

  2. Ik heb vorig jaar mijn kleerkast eens onderhanden genomen en de dingen waarvan ik vond dat ik niet goed kon combineren heb ik allemaal weggedaan.

  3. Sinds kort houd ik mij ook aan dit systeem. Ik ben fan! Ik heb in totaal drie zakken met kleding verkocht en koop alleen nog maar basic kledingstukken. Ten eerste heb ik inderdaad meer ruimte in mijn kledingkast gekregen én sta ik minder lang voor mijn kledingkast te treuzelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *