BACK TO SCHOOL TIPS

BACK TO SCHOOL TIPS

De zomervakantie is alweer bijna om, vanaf volgende week beginnen de eerste kinderen alweer naar school te gaan. De overgang van vakantie naar school is niet altijd makkelijk, daarom heb ik wat back to school tips op een rij gezet om het schooljaar goed te beginnen!

 • Zorg voor een goed slaapritme. Bouw minstens een week van te voren een nieuw slaapstructuur op, zo krijg je het ritme van op tijd naar bed gaan weer onder controle. Niet alleen kinderen moeten weer in het juiste ritme komen, ook ouders moeten weer zorgen voor een goede nachtrust en een goed slaapritme opbouwen.
 • Ruim de slaapkamers op en zoek een goede manier om alle boeken en schriften een plaats te geven. Creëer samen met je kind een goede en vaste plek om huiswerk te maken.
 • Hang haken aan de muur bij de deur, de kinderen kunnen dan zodra ze thuis zijn hun schooltassen ophangen. Wil je liever geen haken aan de muur dan kun je misschien in de gang een mand plaatsen voor de schooltassen.
 • Voor de moeders met dochters: zet een haarborstel, haarspeldjes, elastiekjes en haarbanden in een mandje op een vaste plek.
 • Maak een eigen persoonlijke gezins- memobord/prikbord/whiteboard, je kunt er alle ins en outs op plaatsen zodat iedereen weet wat er gebeurt gedurende de week.
 • Verken samen alvast de buurt als je kind voor het eerst alleen naar school gaat.
 • Begin het nieuwe schooljaar met een leuke jaarlijkse back to school traditie;bijvoorbeeld met een speciaal ontbijt voor de eerste dag, een jaarlijkse foto of een leuke (simpele) verrassing na de eerste schooldag.
 • Vraag het email van de leerkracht om het contact met de leerkracht op te bouwen.
 • Je krijgt trek van een lange schooldag, vooral de eerste dagen zullen ze na school erge honger hebben. Zorg voor gezonde snacks die hun eetlust voor het avondeten niet wegnemen.
 • Bij een nieuw schooljaar hoort misschien ook een nieuwe hobby of sport. Één of twee extra activiteiten is normaal, maar overdrijf niet in het aantal activiteiten. Probeer als je kind er niet zo een zin in heeft toch te stimuleren om iets van een sport te doen.
 • Maak duidelijke afspraken hoe vaak en hoe lang je kind mag buitenspelen, tv kijken en computeren. Maak ook afspraken over het tijdstip van het maken van het huiswerk.
 • Na school is het druk in huis, je bent bezig met het maken van het avondeten, helpen bij het maken van huiswerk etc. Maak ondanks de tijdsdruk toch tijd voor elkaar en luister naar de schoolverhalen van je kind. Je kunt hiervoor 10 minuten nemen door samen op de bank te zitten, maar het kan eventueel ook in de auto onderweg naar huis, tijdens het koken, eten, afwassen of vlak voor het slapengaan. Je creëert hierdoor een vertrouwensband met je kind, problemen en vervelende situaties op school kun je op deze manier snel signaleren en aanpakken.
 • Het kan zijn dat je kind geen zin heeft om naar school te gaan. Het is natuurlijk ontzettend spannend waardoor je kindje misschien angstig is, het kan natuurlijk ook omdat het een hele leuke en fijne vakantie was. Hoe dan ook, praat erover met je kind en leg uit waarom school belangrijk is. Neem je kind wel serieus en probeer hem of haar goed te begeleiden.

Heb jij nog een goede back to school tip?

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *