dip, dipje, lifestyle

8 TIPS OM UIT EEN DIPJE TE RAKEN

We hebben allemaal weleens last van een dipje, het is soms vervelend maar gelukkig niet ernstig. Een dipje kan een paar uur tot een dag duren maar ook meer als een paar dagen! Hoe zorg je in het laatste geval dat je een dipje snel onder controle hebt en het niet erger wordt?

PRATEN

Het is niet altijd makkelijk om je op een andere manier open te stellen voor anderen en te vertellen waar je mee zit. Het kan wel bevrijdend werken en je geeft anderen de kans om je een luisterend oor te bieden, te helpen of op te vrolijken.

BEWEGEN

Naast dat sporten erg gezond is, helpt sporten ook om uit een dip te komen. Als je sport komt er endorfine vrij, een stofje die ervoor zorgt dat je je happy voelt, ook helpt het sporten om het piekeren te stoppen.

ZORG GOED VOOR JEZELF

Het is verleidelijk om in je pyjama rond te blijven hangen, geen zin om je haren te borstelen en je überhaupt aantoonbaar te maken. Neem een lekkere warme douche en hijs je in een leuke outfit.

MEDITEREN

Mediteren heeft een helende werking op de lichaam en geest: je maakt jezelf als het ware los van de dagelijkse wereldse beslommeringen en neemt een korte tijd afstand. In mijn geval werkt de Qor-aan en het dagelijkse gebed op vastgestelde tijdstippen ontspannend, het zorgt ervoor dat je je afsluit van de wereld en je je kunt concentreren op zaken die er op dat moment aan toedoen namelijk je ziel (innerlijk gevoel).

LIEFDADIGHEID

Doe eens iets aardigs voor andere mensen en help degenen die in moeilijkheden zitten. Je zult jouw dipje/problemen op een andere manier ervaren en beseffen dat het misschien iets is waar je je niet meer zo druk om moet maken.

HUIS OPRUIMEN

Soms valt het tegen en zakt de moed je in de schoenen als je om je heen kijkt, een uitpuilende wasmand, afwas die naar je staat te loeren, een onopgemaakt bed en een woonkamer die op zijn kop staat. Misschien is het huishouden het laatste waar je zin in hebt maar achteraf zul je opgelucht en voldaan op de bank ploffen. Je hebt meteen een theetje en iets lekkers verdiend!

VERWENNEN

Een nieuw kapsel, een nieuwe outfit, lekkere bonbons of een spannende boek. Wat het ook mag zijn, zolang het (financieel) haalbaar is mag het een keer!

GEZOND ETEN

Zorg altijd dat je de dag goed begint met een ontbijt en dat je je lichaam voorziet van belangrijke voedingsstoffen. Dit kun je bereiken door veel verse producten, groenten en fruit te eten. Probeer suikers en verkeerde vetten te vermijden.

NOG ENKELE TIPS

Blijven de sombere gevoelens hangen en kun je in je dagelijks leven niet meer doen wat je moet of wilt doen?

 • Vraag jezelf af wat je zo somber maakt en hoe je die situatie kunt veranderen (en of je dat wel alleen kunt).
 • Luister altijd naar je lichaam, jouw lichaam geeft signalen dus doe wat goed aanvoelt.
 • Neem een pauze van hetgeen wat je doet als dat nodig is, ga eens lekker wandelen en ontdek nieuwe leuke plekken.
 • Iets doen waar je goed in bent en ervan genieten is dé manier om stress te verslaan, hierdoor kun je ook je verstand op nul zetten en vergeten wat je dwars zit.
 • Het verleden behoort tot het verleden, daar kun je niets meer aan veranderen. De toekomst is wat telt.
 • Bedenk altijd dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen emotie! Praat jezelf geen eeuwige dip aan, voor je het weet blijf je in een vicieuze cirkel hangen.
 • Maak jezelf i.p.v. negatieve dingen juist positieve dingen wijs.
 • Plan je dagen zinvol in en zorg voor structuur in je leven.
 • Zorg voor (haalbare) doelen.
 • Neem een social media pauze en evalueer hoe je dit ervaart.
 • Neem tenslotte contact op met je huisarts als je “dip” ondraaglijk begint te worden en het je niet lukt om jezelf er weer bovenop te krijgen.
Getagd op:

Eén gedachte over “8 TIPS OM UIT EEN DIPJE TE RAKEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *