MINDER ROMMEL IN HUIS: 65 DINGEN DIE JE WEG KUNT DOEN

MINDER ROMMEL IN HUIS: 65 DINGEN DIE JE WEG KUNT DOEN

Een krachtige manier om rust en evenwicht in huis te creëren is het wegdoen van (oude) dingen/spullen die je niet meer gebruikt. Vaak vullen we ongemerkt onze huizen met onnodige en nutteloze spullen, spullen die zich ontpoppen tot rommel en een negatieve omgeving creëren – met als gevolg dat onze stemming negatief beïnvloed wordt.

We hebben echter veel minder in ons leven nodig dan we denken, maar op de een of andere manier vinden we het toch moeilijk om afstand te nemen van bepaalde spulletjes en denken we vaak dat we iets ooit wel weer nodig zullen hebben of zullen gebruiken. Deze gedachte zorgt ervoor dat we rommel blijven verzamelen en behouden!

Maak een beginnetje door overtollige of onbruikbare spullen in huis te verminderen en pas het aantal nodige spullen in huis aan – aan de behoefte van jouw gezin. Zodra je de eerste stap zet, zul je de voordelen van het “minder bezitten” als prettig ervaren en genieten van een verfrissend gevoel in huis, je merkt meteen dat een ruimte zonder overbodige spullen voor een fijn gevoel zorgt!

Om een inzicht te geven, heb ik een lijst samengesteld. Je moet “het weggooien” natuurlijk niet letterlijk nemen – je kunt altijd iemand anders blij maken door het weg te geven, te doneren of te verkopen.

KLEDING

Een van de moeilijkste dingen tijdens het opruimen van een kledingkast is bepalen welke kledingstukken mogen blijven en welke je weg wilt doen. Het wordt tijd om een kledingstuk weg te doen als het beschadigd is, niet meer gedragen wordt of te klein/te groot is geworden. Het is zonde om je kastruimte onnodig te vullen met kleding die niet meer gedragen wordt.

HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN

De kracht van een verzorgingsproduct neemt met de tijd af, ze zijn namelijk niet onbeperkt houdbaar of werkzaam. Ook kunnen verlopen verzorgingsproducten leiden tot gezondheidsklachten zoals huidirritaties en ooginfecties. Controleer of de producten nog goed ruiken en of de textuur niet veranderd is. En bedenk altijd dat als het nu niet geschikt is voor jouw huid, het over een tijdje waarschijnlijk ook niet geschikt zal zijn.

MAKE-UP EN NAGELLAK

Minimaliseer het aantal als je veel dezelfde kleuren hebt of kleuren hebt die niet meer jouw smaak zijn. Kijk altijd naar de veranderingen in de structuur. Ruik aan een product als je twijfelt of iets houdbaar is, meestal ruikt een product heel erg chemisch als het niet meer goed is.

BOEKENKAST

Boeken moeten een onderdeel van ons leven blijven, om het overzichtelijk te houden moet je soms ruimte maken voor nieuwe boeken. Door je boeken te verkopen, weg te geven of in een vriendenclub onder elkaar uit te lenen – zorg je ervoor dat ze een nieuwe bestemming krijgen. Bekijk ook kritisch naar je oude schoolboeken, tijdschriften en kookboeken: gebruik je ze nog, zijn ze nodig en wil je ze ook echt bewaren?

SPEELGOED

Sorteer alle speelgoed en controleer op slijtage, schimmel (bij badspeelgoed), bruikbaarheid en of het compleet is. Versleten speelgoed dien je altijd weg te gooien.

ELEKTRISCHE APPARATUUR

Controleer of alle elektrische apparaten nog werken en of de benodigde accessoires aanwezig zijn en beoordeel wat je gebruikt en wat niet.

LINNENGOED

Oude handdoeken en beddengoed kun je vaak doneren aan verenigingen of stichtingen met goede doelen of kledingverzamelpunten. Ook kun je oude linnengoed doneren aan lokale dierenasielen. Vaak gebruik ik oude handdoeken tijdens het klussen of een vervelend schoonmaakklusje, je hoeft ze hierna niet meer te wassen en kunt ze meteen weggooien.

SIERADEN

Het uitzoeken van sieraden is vooral lastig als je dochters hebt en veel wilt doorgeven. Als je een enorme sieradencollectie hebt en veel niet meer draagt dan kun je anderen er zeker weten mee blij maken. Controleer of alle ringen nog passen en of je oorbellen nog compleet zijn.

DECORATIE

Bedenk een leuk diy-project als je ervan houdt om vaak van decoratie te veranderen. Je kunt decoratie altijd in een andere kleur overspuiten of er iets anders mee maken. Ben je niet zo van het diy-en dan kun je vast iemand anders blij maken met je oude decoratie.

ROMMELLA

We hebben bijna allemaal zo een vreselijke rommelige la die volgepropt zit met kleine frutsels die geen vaste plek hebben. Probeer voor alles een vaste plek te vinden en bedenk hoe je deze “rommella” op een nuttige manier kunt gebruiken.

MEDICATIE

Controleer de medicijnen op houdbaarheidsdatum en gebruik. Medicijnen die over datum zijn of niet meer gebruikt worden kun je afleveren bij de apotheek.

SPULLEN MET EEN EMOTIONELE WAARDE

Probeer kritisch te kijken naar spullen met een emotionele waarde en maak voor jezelf de keuze wat weg kan en wat niet. We vergeten vaak dat de waarde in de herinneringen zit en niet in wat spulletjes in een doos. Scan kaarten, foto’s, tekeningen en werkjes van je kinderen en sla alles op de computer op. Je houdt nu ruimte over om enkel datgene te bewaren wat echt ontzettend belangrijk en onvervangbaar voor je is.

NOG WAT ENKELE IDEEEN

 1. Baby spulletjes (als er geen kinderwens meer is en je denkt dat je gezin compleet is)
 2. Half afgemaakte diy projecten
 3. Oude pennen, potloden en stiften
 4. Gezinspellen die niet meer compleet zijn
 5. Dubbele keukengerei
 6. Handleidingen
 7. Oud cadeaupapier
 8. Thee/koffie die je niet lust
 9. Kruiden die je nooit gebruikt
 10. Dozen van elektrische apparatuur
 11. Losse recepten (die je al uit je hoofd kent)
 12. Losse knoopjes
 13. Versleten sokken
 14. Panty’s met een ladder
 15. Oude (muur)verf
 16. Versleten badmatten
 17. Oude tandenborstels
 18. Gedroogde bloemen
 19. Cd’s en Dvd’s
 20. Speelgoed en extra spullen voor je huisdier(en)
 21. Ongebruikte vazen
 22. Oude batterijen
 23. Enkele handschoen
 24. Sjaals
 25. Oude, kapotte of ongebruikte kledinghangers
 26. Oud ondergoed
 27. Portemonnees die nooit gebruikt worden
 28. Extra veters
 29. Lege flessen
 30. Oude reisbrochures
 31. Oude notitieblokken
 32. Oude telefooncovers, pennen, screen protectors, etc.
 33. Extra en ongebruikte servies
 34. Lege of bijna lege flessen schoonmaakmiddelen
 35. Random glazen potten of blikken die je niet gebruikt
 36. Oude boodschappentassen
 37. Magneten
 38. Oude kalenders
 39. Onbruikbare feestartikelen
 40. Ongebruikte plastic bakjes – vooral die zonder deksel
 41. Telefoonboeken
 42. Catalogi
 43. Placemats, servetten, tafelkleden die nooit gebruikt worden
 44. Oude zonnebrillen
 45. Posters
 46. Souvenirs
 47. Oude mobiele telefoons
 48. Ongebruikte parfum en lege parfumflessen
 49. Oude bonnen die niet meer nodig zijn
 50. Verlopen garantiebewijzen
 51. Verlopen vouchers/coupons
 52. Oude uitnodigingen
 53. Gebruikte enveloppen

28 gedachten over “MINDER ROMMEL IN HUIS: 65 DINGEN DIE JE WEG KUNT DOEN

 1. O Farah, ik moet er echt aan beginnen. Wordt helemaal kierewiet van al t speelgoed in huis en de rommel lades. Pfff, thanks voor de geweldige post!!! Ik ga mijn zusje maar eens inhuren voor de voorraadkast. Dat is ook een onafgemaakt DIY project. Ik bestel deze week inshaAllah bij jou de stickers, dan komt t helema goed!

 2. Ik ben afgelopen maand door alle verdiepingen en kasten gegaan en heb inderdaad de hele lijst gehad. Heerlijk opgeruimd gevoel. Als de winter in aantocht is en er toch meer tijd binnen wordt doorgebracht, vind ik dat heel prettig

  1. Je huis voelt op de een of andere manier opeens veel leger en “minder zwaar aan” , maar jij bent er zo te zien klaar mee, well done!

 3. Vanwege remigratie hele huis grondig aangepakt (konden alleen wat persoonlijke spullen meenemen) en dan zie je pas hoeveel overtollige spullen een mens eigenlijk heeft.

 4. Wat een handige tips, zoveel zie ik staan dat ik denk ‘ ja, dat kan ik ook wel weg gooien’ Ik ben niet moeilijk met weggooien en toch heb ook ik nog te veel ‘troep’ liggen.

  1. Soms heb je niet eens door dat een hoop gewoon eigenlijk troep is, als je het gebruikt of nodig hebt dan is het natuurlijk een ander verhaal…

 5. Thanks voor het delen van de lijst. Toevallig ga ik vanmiddag onze “rommelkast” eens goed opruimen.. En dus veel ongebruikte dingen weggooien. Dat geeft indd veel rust!

 6. Ik hanteer bij kleding altijd: heeft het een jaar of seizoen (winter/zomer) in de kast gehangen zonder dat ik het ook maar één keer aantrok? Dan weg. Is het nog wel goed, dan naar kledingbank.
  V.w.b. de andere dingen. Goed idee! het is ook hier weer eens tijd voor een flinke opruimsessie!

 7. Ik hanteerde lange tijd de ‘iets er in, iets er uit’ strategie om de hoeveelheid spullen in huis op eenzelfde niveau te houden. Met de komst van een kindje ging dat even niet – dan komen er ineens heeeel veel spullen bij. En hoewel ik inderdaad blij word van weinig spullen hebben en overbodige dingen wegdoen of -geven, staan er een heleboel dingen op jouw lijst die hier nog in huis liggen… tijd voor een opruimsessie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *