KLUSTIPS EN EEN KLEUR VOOR JE MUUR UITZOEKEN

KLUSTIPS EN EEN KLEUR VOOR JE MUUR UITZOEKEN

Ik heb al eens op mijn instagram verhaal laten doorschemeren dat ik in het voorjaar bepaalde ruimtes in mijn huis (met name de woonkamer) wil aanpakken: nieuwe meubels, een nieuwe vloer en een accentmuur! Zo nu en dan loop ik een meubelzaak binnen en breng ik een bezoekje aan verschillende bouwmarkten. Zo doe ik alvast een beetje inspiratie op en kan ik ook een berekening maken hoeveel het allemaal zal gaan kosten.

Ondanks dat ik een echte do-it-your-selfer ben, zie ik mezelf geen vloer leggen – dat laat ik aan een ervaren vakman over. Maar door de jaren heen heb ik mezelf wel een aantal dingen aangeleerd zoals muren verven. Vorig jaar heb ik de hele bovenverdieping een verfbeurt gegeven, dus het schilderwerk zal ik dit keer dan ook niet uitbesteden maar weer zelf doen.

Voordat ik echt aan een klus begin, google ik eerst even en ga ik op zoek naar klustips. Een goede voorbereiding is altijd het halve werk want goedkoop kan soms duurkoop worden. Daarom wil ik met jullie mijn belangrijkste klustips voor verven delen, want hoe kies je nou de juiste kleur uit en welke materialen heb je nodig? Ik heb een paar tips voor je op een rij gezet!

KLEUR KIEZEN

Een kleur kiezen die in je interieur past is niet altijd makkelijk, omdat verschillende factoren een rol spelen zoals bijvoorbeeld trends (kleur van het jaar) en lichtinval. Tegenwoordig heb je ook nog eens een enorm aantal muurverven in tig unieke kleuren, dit maakt het kiezen nog moeilijker.

Met een kleurtester kun je verschillende kleuren op je muur uitproberen, je bent vooraf zeker van de door jou gekozen kleur. Met een kleurtester kun je zien hoe de kleur op je muur bij verschillende lichtinvallen (ochtend, middag en avond) er uiteindelijk uit komt te zien.

Er bestaan diverse apps waarmee je met je smartphone een ruimte met elk gewenste kleur kunt visualiseren. Je kunt verschillende kleuren uitproberen en je ziet meteen wat het effect van een kleur op een muur is. Elke app werkt anders, bij de een moet je eerst een foto uploaden en bij de andere app kun je zelfs een live modus inschakelen.

Op dit moment ben ik helemaal weg van 2 kleuren: groen (kleurnummer IG PS-1151) en een blauwe (kleurnummer IG PS-1211). Ik heb bij de bouwmarkt verschillende kleurstaaltjes gehaald. Met deze kleurstaaltjes en verschillende materialen maak ik een moodboard. Met een moodboard creëer je een eenheid in kleuren, materialen en heb je een idee of het effect (sfeer, stijl) naar smaak is. Als je niet zo van knippen en plakken houdt dan kun je eventueel op Pinterest ook een moodboard maken.

MATERIALEN

Je hebt veel verschillende soorten verf maar ook veel verschillende soorten merken.  Het hangt van de ondergrond af of je een muur moet voorbehandelen met een voorstrijkmiddel of niet. Laat je daarom in de bouwmarkt of verfwinkel goed adviseren als je niet zeker bent van je keuze. Zij kunnen je ook precies vertellen hoeveel verf je per ruimte nodig hebt. Bekijk ook alle lopende aanbiedingen en overweeg om verf te laten mengen als dat goedkoper is.

Zorg ervoor dat je – voordat je aan de slag gaat  – wel alle benodigdheden in huis hebt, zodat je aan een stuk door kunt werken.

Wat heb je o.a. nodig?
 • Een ladder
 • Verfbak/emmer
 • Een roerstokje
 • Kwasten
 • Rollers
 • Schilderstape
 • Schuurpapier
 • Vulmiddel voor gaten
 • Afdekfolie
 • Plastic handschoenen
 • Terpentine

OPRUIMEN

Als het verven letterlijk en figuurlijk erop zit dan wacht er nog een laatste klusje op je: de gebruikte materialen schoonmaken en opbergen. Doe dit meteen nadat je klaar bent met verven. Het type verf bepaalt hoe je de kwasten en rollers schoon kunt krijgen. Bij verf op waterbasis kun je de kwasten makkelijk onder de kraan schoon spoelen. Een roller schoon krijgen kost echter wel wat moeite en is erg belastend voor het milieu, je kunt de overweging maken om het op te laten drogen en het vervolgens weg te gooien.

Verfresten kun je in de toekomst misschien nog nodig hebben om plekjes bij te werken. Verf is het langst houdbaar in een luchtdicht afgesloten blikje, glazen potje of emmer. Bewaar het op een vorstvrije en donkere plek. Vergeet niet om er een stickertje op te plakken met informatie over het merk, kleurnummer, datum van laatste gebruik en in welke ruimte de verf gebruikt is.

Verf is klein chemisch afval (kca).  Als je denkt dat je de verfresten niet meer zal gebruiken of nodig zult hebben dan kun je de resten naar de milieustraat in je gemeente brengen. Opgedroogd verf is geen chemisch afval meer en kan gewoon bij het huisvuil.

Verf je liever zelf of besteden jullie het uit?

Getagd op:

7 gedachten over “KLUSTIPS EN EEN KLEUR VOOR JE MUUR UITZOEKEN

 1. Verven doen wij lekker zelf. Ik heb in ons huis ook al het verfwerk zelf gedaan. Voor het kiezen van de kleuren hebben wij wel professioneel advies gevraagd. En daar zijn we super tevreden van!!

 2. Verven vind ik heerlijk. de verfklussen die hier thuis meoten gebeuren neem ik dan ook altijd op me.
  De beste tip die ik laatste nog kreeg, bij kwasten en rollers die je hebt gebruikt op waterbasis, de kwast of roller inwikkelen met aluminiumfolie, dan zijn ze zelfs enkele weken later nog te gebruiken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *