HET HUISHOUDEN IN EEN DRUKKE PERIODE

HET HUISHOUDEN IN EEN DRUKKE PERIODE

We maken het allemaal wel eens mee, een hectische drukke week of periode. Door drukte op je werk, studiedruk, geboorte van een nieuw kindje of gewoon door verschillende gebeurtenissen die elkaar steeds opvolgen. Hoe overleef je zo een week/periode zonder dat het lijkt alsof er een tornado heeft huisgehouden?

Ook ik maak wel eens mee dat ik een hele drukke periode heb, als ik er midden in zit dan probeer ik in ieder geval te focussen op wat dagelijkse dingen die voor zowel mij als voor mijn gezin van belang zijn – zoals een opgeruimd huis, een gezonde maaltijd en het bijhouden van de was. Ik heb ondervonden dat als je het huishouden verwaarloosd, het alleen maar opstapelt en het de situatie erger maakt.

OPGERUIMD HUIS

In een hectische periode denk je aan alles behalve aan opruimen. Maar toch brengt een opgeruimd huis veel rust met zich mee tijdens zo een periode, het opruimen kan zelfs ontspannend werken. Met opruimen bedoel ik natuurlijk geen grondige schoonmaak, ik heb het meer over rommeltjes hier en daar, spulletjes die niet op hun plek staan, kussens die rechtgezet moeten worden en een snelle stofzuigbeurt.

Gebruik een (was)mand om spullen (rommeltjes) te verzamelen die niet op hun plek staan, leg ze vervolgens terug waar ze wel horen.

BEREID EENVOUDIGE MAALTIJDEN

Het zal waarschijnlijk niet lukken om uitgebreid te koken als je het erg druk hebt. Er zijn veel gezonde maaltijden die je binnen 20 minuten op tafel kunt toveren zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen. Weet je van te voren dat er een drukke periode op je te wachten staat? Haal dan alvast alle boodschappen in huis voor simpele, snelle en gezonde maaltijden.

Koop voorgesneden groenten of diepvriesgroenten en kook eventueel voor twee dagen.

KEUKEN OPRUIMEN

Je kunt binnen 20 minuten zorgen voor een opgeruimde en schone keuken. Door je keuken opgeruimd te houden zal het koken makkelijker en sneller gaan, ook uit hygiënisch oogpunt is een schone keuken erg belangrijk, zorg daarom altijd voor een leeg en schoon aanrecht. Probeer tijdens het koken ondertussen het een en ander op te ruimen, was iets meteen af na gebruik en zet het ook gelijk weg. Zet de vaatwasser op tijd aan en leeg het ook zo snel mogelijk.

Lees: tips voor een schone keuken tijdens het koken

WAS DRAAIEN

Probeer de was bij te houden want er is niets vervelender in het huishouden dan opgestapelde wasgoed. Heb je een droger maar gebruik je het niet graag? Maak dan een uitzondering door het in een drukke periode wel te gebruiken, dit kan echt enorm veel schelen.

Lukt het bijhouden van de was echt niet, overweeg dan om de was naar een wasserette te brengen. Je bent in 1 keer van alle volle wasmanden af.

WC/BADKAMER

Even met een wc-gel en een borstel door de wc en een doek over de randen en wc-bril – dit kost je nauwelijks tijd. Tijdens het tandenpoetsen en douchen, kun je ook in de badkamer snel het een en ander afnemen.

Op een haastige manier iets schoonmaken geeft je misschien het gevoel dat het “niet goed” gedaan is, maar niets is minder waar – je bereikt in weinig tijd zeker wel het gewenste resultaat.

VOORBEREIDINGEN TREFFEN

Als je weet dat je een drukke week/periode gaat krijgen, bereid je dan goed voor en maak een to-do lijst. Maak een weekmenu en haal de nodige boodschappen in huis. Je kunt vooraf vlees marineren en in de vriezer stoppen. Zorg ervoor dat alle handdoeken gewassen zijn en dat achterstallig was wegwerkt is.

Je kunt vooraf een grote schoonmaakactie houden, dit vergemakkelijkt het bijhouden.

HULP

Een drukke periode is meestal tijdelijk, het is echt even doorzetten. Je hoeft het natuurlijk niet helemaal alleen te doen en het is meer als logisch dat andere gezinsleden helpen. Zorg daarom voor een goede en duidelijke taakverdeling, óók onder de kinderen.

Mocht het echt niet lukken vraag dan hulp van buitenaf of accepteer hulp als het aangeboden wordt.

Eén gedachte over “HET HUISHOUDEN IN EEN DRUKKE PERIODE

  1. Soms heb ik een drukke periode of door ziekte dat ik overloop van het huishouden. Gelukkig helpen mijn kinderen mij heel goed. Ze hebben er niet altijd veel zin in maar ze helpen me wel gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *