HADJ DAGBOEK: DAG VAN DE ARAFAH

Vandaag is het 9 dzoel hidjah, dit betekend dat vandaag de pelgrims naar Arafah zijn gegaan. Ik deel daarom met jullie dit stukje uit een hadj dagboek.

29 DECEMBER 2006 – 9 DZOEL HIDJAH

“Gisteren zijn we vroeg gaan slapen, want we moesten vroeg op. Uiteindelijk bleek dat de bus toch wat te laat was. Voor onze grote (Marokkaans-Nederlandse) groep een moment om te leren hoe je met geduld om moet gaan. Het gaat bijna mis wat geduld betreft, gelukkig is de sheikh in de buurt om de gemoederen te stillen en de mensen te herinneren aan waar hadj om draait, namelijk geduld.

De plek waar we zijn aangekomen is totaal anders als wat ik in gedachten had. Ik ken alleen de beelden van de t.v, ik dacht dat ik miljoenen pelgrims op een grote plein (bij de moskee) zou treffen. Ik was me mentaal op een enorme drukte aan het voorbereiden. Het was dus anders, Arafah is netjes verdeeld net zoals Mina, er zijn tentenkampen waar mensen hun spullen kunnen laten, uitrusten, bidden, eten en zich kunnen beschermen tegen de warme zon. Ik was op de hoogtepunt aan het wachten, maar daar moet je dus zelf voor zorgen.
De tentenkampen zijn onderverdeeld in verschillende werelddelen, wij zitten in de europa-complex. De moskee is iets verder op, het is achteraf logisch dat de pelgrims verdeeld zijn.
Mensen delen hun eten met elkaar, doen veel doua, lezen uit de qor-aan en rusten zo nu en dan wat uit. Je kunt ook wandelen door het terrein en een glimp ontvangen van alle pelgrims die daar met precies hetzelfde doel zitten.

Vanochtend heb ik mijn vader gezien, die zit 2 tenten voor mij. Inshaa Allah gaan we zometeen richting Moezdalifah als het maghreb gebed aanbreekt, daar zullen we in de buitenlucht slapen.

Moezdalifah ligt zo een beetje tussen de bergen, we hebben hier maghreb en het isha gebed gebeden. Volgens mij is dit de eerste keer in mijn leven dat ik zo in de open lucht ga slapen. Ondanks de sirenes, groepen mensen en biddende mensen probeer ik toch wat te slapen.”

 

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *