DEEL 3: TIPS VOOR DE BADKAMER

DEEL 3: TIPS VOOR DE BADKAMER

De badkamer is een van de ruimtes in huis waar het hele gezin dagelijks gebruik van maakt en tevens de meest gevreesde schoonmaak ruimte van het huis! Er komt door het douchen veel vocht vrij, een vochtige badkamer is dan ook de ideale plek voor schimmels. Het is daarom belangrijk om veel aandacht aan de badkamer te besteden. Een regelmatige diepe reiniging en het dagelijkse bijhouden van de badkamer zorgt voor een schimmel- en kalkvrije badkamer.

SCHOONMAAKPRODUCTEN

Om te beginnen zorg je er voor dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt die effectief zijn, in de meeste gevallen is in de badkamer een allesreiniger niet voldoende. Stel daarom een schoonmaak-kit samen die speciaal geschikt is voor de badkamer, berg als het mogelijk is deze kit ook in de badkamer zodat de keuken en badkamer materialen gescheiden blijven van elkaar.

DAGELIJKS

Ventileer de badkamer altijd goed, zo voorkom je nare geuren, schimmel en andere vochtproblemen. Ruim rondslingerende toiletartikelen op. Maak de kranen, badkuip, wc, spiegel en wastafel goed schoon. Vul zeep, tandpasta en dergelijke aan. Hang schone handdoeken op en dweil de vloer. Klop indien aanwezig badkamerkleedjes buiten uit of vervang ze.

EEN GROTERE SCHOONMAAKBEURT

Het is verstandig om naast de dagelijkse beurt een uitgebreide schoonmaakactie in te lassen. Stel voor jezelf vast wanneer om de hoeveel tijd jouw badkamer een grote beurt nodig heeft. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat elke vierkante meter wordt schoongemaakt. Hoe uitgebreid zo een beurt moet zijn is uiteraard bij iedereen verschillend. De een heeft een badkamer van 2 vierkante meter en is zo klaar en de ander heeft een wat grotere badkamer waar bijvoorbeeld een wasmachine in staat, een extra wc en badkamerkastjes. Bij een grote badkamer kun je een lijst maken die je op weg helpt, creëer een logische volgorde. Na een tijdje heb je dit lijstje vast niet meer nodig omdat je uiteindelijk een systeem voor jezelf ontwikkeld hebt.

Denk bij het opstellen van dit lijstje aan:

Wastafel
Kranen
Spiegel
Leegmaken en afnemen prullenbak
Ligbad, douchekop en douche deuren/gordijn
Binnen, buiten, rondom de onderkant en achter het toilet
Badkamerkasten
Muurtegels
Deurgrepen
Lampen
Ventilatievenster
Raampje
Vloertegels
Onder en achter de wasmachine
Badkamermat

ENKELE TIPS:

  • Badkamerkastjes haal je leeg en deze maak je met een sopje van boven naar beneden schoon. Maak het kastje met een doek droog, controleer de houdbaarheid van alle producten en neem alles met een nat doekje af voor je alles terug plaatst in de kast.
  • De muurtegels kun je met verschillende producten schoon krijgen zoals schoonmaakazijn of gewoon een allesreiniger, het hangt er een beetje van af hoe ernstig de voegen vervuild zijn. Je kunt diverse producten kopen voor beschimmelde voegen, let er wel op dat dit vaak agressieve schoonmaakproducten zijn, goede ventilatie is heel erg belangrijk.
  • Spiegels krijg je streeploos schoon met een simpele glasreiniger en een leren zeem, je kunt in principe ook keukenpapier gebruiken.
  • De kranen en douchekop kun je afnemen met een sopje allesreiniger. Mocht er veel kalk zijn ontstaan, dan kun je hiervoor schoonmaakazijn of een ontkalkmiddel gebruiken. Vergeet niet alles schoon te spoelen en droog te maken, anders is de kans op groene aanslag op je kranen erg groot.
  • Badkamerkleedjes zijn te wassen in de wasmachine. Lees voordat je dit doet wel eerst de productinformatie van de mat.
  • Een douchegordijn kun je op 60 graden wassen.

Dit artikel hoort bij de serie:

spelregels

2 gedachten over “DEEL 3: TIPS VOOR DE BADKAMER

  1. Assallaam wa allaykoem,

    Ik heb helaas geen raam in de douche, vind het echt vreselijk. Ik heb een kleine ventilatiesysteem. Twijfel of het verstandig is om de deur van de douche open te laten voor extra ventilatie. Of toch de deur dicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *