triplp, positief opvoeden, opvoeden

DE VIJF BASISPRINCIPES VAN POSITIEF OPVOEDEN

Vorige week organiseerde stichting Omnia Zuidoost-Brabant in het kader van de week van de opvoeding een gratis voorstelling van Nasrdin Dchar: DAD, in het parktheater van Eindhoven. Nasrdin wist precies de vinger op de zere plek te leggen en omschreef onze zorgen die wij als ouder hebben of soms ervaren. Ik vond zijn voorstelling erg herkenbaar, lachen en leerzaam tegelijk!

Voordat de voorstelling begon werd er nog even gesproken over de opvoedmethode “positief opvoeden”.  Positief opvoeden is een methode waarbij je leert communiceren met je kind en de relatie op allerlei fronten versterkt. Het deed me denken aan de vele gezellige en fijne moederbijeenkomsten op de basisschool. En ondanks dat mijn kinderen alweer wat ouder zijn, ik probeer de dag van vandaag deze methode nog steeds toe te passen.

Ik bedacht me dat velen misschien niet bekend zijn met de opvoedmethode “positief opvoeden” oftewel Triple P – en vond het daarom wel interessant om de vijf basisprincipes van positief opvoeden met jullie te delen.

KINDEREN EEN VEILIGE EN STIMULERENDE OMGEVING BIEDEN

Kinderen die lekker bezig zijn, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden. Creëer dus een veilige omgeving waarin je kinderen zich kunnen ontwikkelen.

KINDEREN LATEN LEREN DOOR POSITIEVE ONDERSTEUNING

Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind naar je toekomt en iets vraagt of wil vertellen, stop dan waar je mee bezig bent en neem even de tijd, al is het maar een paar minuutjes.

AANSPREKENDE DISCIPLINE GEBRUIKEN

Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt. Spreek ook een paar duidelijke regels af.

REALISTISCHE VERWACHTINGEN HEBBEN

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet. En dat geldt net zo goed voor ouders.

GOED VOOR JEZELF ZORGEN ALS OUDER

Het gaat allemaal om de juiste balans. Het is ook belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen, zoals sporten of tijd met je vrienden. Ouders die zich goed voelen hebben zo meer energie voor hun kinderen.

Wil je meer weten over de werkzaamheden van stichting Omnia Zuidoost-Brabant, kijk dan op hun website: http://omniazuidoostbrabant.nl/

Bron vijf basisprincipes van positief opvoeden: http://www.positiefopvoeden.nl/nl-nl/over-positief-opvoeden/wat-is-positief-opvoeden/

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *