#DIY: BADBRUISBALLEN

#DIY: BADBRUISBALLEN

Elke woensdagmiddag ga ik samen met mijn dochters aan de slag met een DIY die zij uitkiezen. Een tijdje terug was het idee ontstaan om badbruisballen oftewel bath fizziez voor in bad te maken.

Mijn dochters zijn fan van LUSH maar helaas op = op. We hebben geen LUSH dus kunnen we ze op dit moment niet kopen, daarom besloten ze om zelf badbruisballen te maken.

Als je de bruisballen uit de winkel te duur vindt, dan is het ook zeker de moeite waard om ze gewoon zelf thuis maken. Het is erg eenvoudig, met wat simpele ingrediënten heb je zo jouw eigen badbruisballen gemaakt en kun je ontspannen in een heerlijk bruisend warm bad.

Ook is het een leuke DIY om aan iemand als cadeau te geven. Zelfgemaakte cadeaus worden altijd gewaardeerd, en al helemaal als het er leuk uitziet én ook nog eens lekker ruikt.

WAT HEB JE NODIG

benodigdheden

 • 200 g natriumbicarbonaat (baking soda)
 • 100 g citroenzuur
 • 40 g maïzena
 • Geurende olie
 • Voedingskleurstof
 • Water
 • Siliconen vormen

Citroenzuur en natriumbicarbonaat (bekend als baking soda) zijn de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt, je kunt beide producten bij een toko kopen. Als je deze twee ingrediënten met elkaar mengt gebeurd er niets, maar zodra ze in aanraking komen met vloeistof krijg je een reactie en gaat het bruisen.

Je kunt elke verzachtende huidvriendelijke olie gebruiken zoals etherische olie, amandelolie, badolie, kokosolie of olijfolie. Kies iets uit wat jij lekker vindt ruiken, wij vonden badolie wel toepasselijk, ook hebben we kokosolie en amandelolie gebruikt.

6

Als je verschillende soorten oliën en kleuren wilt gebruiken dan kun je nadat je het citroenzuur, natriumbicarbonaat en maïzena bij elkaar in een mengkom gemengd hebt, verdelen in verschillende kommetjes. Dit kun je gewoon op gevoel doen en hoef je niet af te wegen.

Je kunt de badbruisballen kleuren met een voedingskleurstof, dit is geen must maar geeft wel een leuk effect in bad.

Gebruik een verstuiver of een plantenspuit om het mengsel op afstand wat vochtig te maken. Let er op dat je niet teveel water gebruikt anders gaat het al bruisen.

Je kunt verschillende soorten vormpjes gebruiken. Siliconen bakvormen vond ik het beste werken omdat je ze makkelijker eruit kon drukken zonder het te beschadigen.

Laat het minstens 24 uur op een droge en koele plek in de vormpjes liggen. Als de badbruisballen na 24 uur nog zacht aanvoelen, dan kun je ze het beste wat langer laten drogen.

AAN DE SLAG

 • Weeg de droge ingrediënten af en meng het bij elkaar in een mengkom.
 • Druppel voorzichtig wat olie en meng dit (snel) met je vingers of met een vork.
 • Druppel heel voorzichtig wat kleurstof bij je mengsel en meng het met je vingers of een vork.
 • Spuit op afstand water en kneed het tegelijkertijd goed bij elkaar.
 • Knijp een bolletje samen, als het nog uit elkaar valt kun je wat druppels olie toevoegen.
 • Druk het mengsel stevig in de vormpjes.
 • Druk de badbruisballen voorzichtig uit de vormpjes als ze volledig hard zijn geworden.

1

TIPS

Op YouTube kun je veel filmpjes vinden, zoals die van deze 2 kanjers  (wij hebben dit recept niet gebruikt – toevallig hadden wij die van ons al gemaakt met een ander recept).

Wij hebben (eetbare) glitters,  snoepparels en rozenbladeren gebruikt, dit vonden wij een leuk effect geven.

Wij hebben in plaats van water, rozenwater gebruikt.

Uit hygiënisch oogpunt kun je handschoenen gebruiken.

Hoe groter je badbruisbal, hoe beter!

Bewaar de badbruisballen op een droge plek zodat ze niet nat worden.

Oefening baart kunst, geef niet op als ze mislukken, misschien heb je teveel water gebruikt of heb je geen goede vorm gebruikt zoals dit bij ons het geval was. Je kunt ze natuurlijk alsnog in bad gebruiken.

4

RESULTAAT

7

Ik moet zeggen dat ze heerlijk ruiken en net zoals die van de LUSH ook in bad bruisen.

3

Natriumbicarbonaat (baking soda): Toko – in Marokko bij de apotheek verkrijgbaar / Ciroenzuur: Toko / Maizena: supermarkt / Voedingskleurstof : Toko / Tijdsduur: 45 minuten

7 gedachten over “#DIY: BADBRUISBALLEN

 1. Assalamoe aleykom,
  Wat een superleuke blog heeft u en de bruisballen zijn ook erg mooi geworden. Uw dochter is een kijker van ons (en een hele lieve?) en zij vertelde over uw blog. Vandaar dat we even een kijken komen nemen. Ga zo door insha Allah?
  Wassalam, Amani en Cahyona van Daily Twinlife

  1. Wat ontzettend leuk dat jullie zijn komen kijken op mijn blog! Chaimae en Israae (ook een tweeling) zijn inderdaad echte fans van jullie! Blijf zo doorgaan want jullie zijn echte kanjers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *