#6DAGEN NA DE RAMADAN

#6DAGEN NA DE RAMADAN

 

Wat is het toch allemaal snel gegaan, de gezegende maand Ramadan is weer voorbij. Ondertussen proberen we weer onze dagelijkse bezigheden op te pakken, onze dag en nachtritme weer op orde te krijgen en natuurlijk vooral datgene vast te houden wat we opgebouwd hebben tijdens de Ramadan. Hoe geweldig zou het zijn als het ons het hele jaar zou lukken om in de geest van de ramadan te leven en op hetzelfde niveau de spiritualiteit, discipline, en productiviteit die we in de Ramadan bereiken, voort te zetten?

Velen onder ons vonden (+/- 17 uur) vasten niet het moeilijkste gedeelte van de Ramadan, het moeilijkste is wat na de Ramadan komt. Het is nu aan ons om de goede gewoontes die we in de Ramadan hebben ontwikkeld vast te houden. In de praktijk betekent dit alles wat we hebben gedaan: van de voorbereiding tot aan de afsluiting.

Terugvallen in onze dagelijkse routine van voor de ramadan overkomt ons allemaal, maar het is wel een idee om kritisch na te denken over gewoontes die een goede of slechte invloed hebben in onze dagelijkse leven. Tijdens de Ramadan hebben we een mentale energieboost ervaren en ontdekt wat de voordelen zijn van goede gewoontes: we leerden onze nafs weer kennen, voelden de eenheid van de moslims over de gehele wereld, en vooral wat niet onbelangrijk is, we beseften ons weer wat ons geloofsovertuiging met ons doet.

Zoals bij alles heb je ook valkuilen bij het ontwikkelen of afleren van gewoontes. Bij het afleren van een “slechte” gewoonte is de kans groot om in een leegte te vallen. Je hebt tijd en energie over maar je hebt geen idee met wat je het kunt opvullen. Een andere valkuil is, is dat men juist weer teveel en alles perfect wilt doen. De kans is groot om een terugval te krijgen omdat het te intensief en overweldigend wordt. We hoeven niet alles in een keer perfect te doen, de Profeet (Allahs vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd dat de meest geliefde daad, daden zijn die constant uitgevoerd worden ook al zijn ze klein. Haalbare en reële doelen staan dus voorop, liever 2 doelen die te verwezenlijken zijn, dan 5 doelen die je uiteindelijk niet zult uitvoeren.

Wat kunnen we o.a. voortzetten?

  • Het gebed onderhouden en verrichten van extra gebeden
  • Extra vasten
  • Liefdadigheid, het voeden van de armen, zorgen voor weeskinderen
  • Doua, Dzikr
  • De Qor-aan lezen en memoriseren
  • Familieleden bezoeken
  • Zieken bezoeken
  • Dankbaarheid en nederigheid

 

Moge Allah ons een volgende Ramadan schenken!

 

 

Getagd op:

2 gedachten over “#6DAGEN NA DE RAMADAN

  1. Maa shaa Allah! Dit zou ik zo geschreven kunnen hebben. Je haalt de gedachten uit mijn hoofd. Hier denk ik dus de hele tijd aan sinds de ramadan is afgelopen. Moge Allah ons leiden en standvastig maken. Ameen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *