Een salade (of bijgerecht) gemaakt van paprika en tomaten wordt in sommige delen in Marokko taktouka genoemd. Taktouka is ontzettend lekker en heel af en toe is het zelfs onmisbaar op onze tafel bij bepaalde gerechten.
WAT HEB JE NODIG
2 of 3 paprika’s (2 groene en 1 rode)
2 rijpe tomaten
4 teentjes knoflook (geperst of fijngesneden)
Zout naar smaak
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel rode paprikapoeder
3 eetlepels olie
BEREIDINGSWIJZE
Je kunt de paprika’s op verschillende manieren roosteren of grillen: in de oven, in een grillpan of op een vuurtje. Gril de paprika’s aan alle kanten tot ze blaren hebben en zwart worden.
Laat de paprika’s even afkoelen, ontvel ze en verwijder alle zaadjes aan de binnenkant. Spoel de paprika’s onder water en snijd de paprika eerst in lange gelijke repen en daarna in kleine gelijke blokjes.
Snijd de tomaat in blokjes en bak ze samen met het knoflook in een koekenpan (of in een pannetje met een antiaanbaklaag) zacht. Als de tomaten zacht geworden zijn, voeg je de kruiden toe en de blokjes paprika.
Dit laat je nog ongeveer 10 minuutjes door garen terwijl je regelmatig alles omschept. Plaats eventueel een deksel op de koekenpan.
TIPS
- Laat de paprika in een zak afkoelen en ontvel ze in diezelfde zak
- Puntpaprika’s zijn het meest geschikt om te grillen
- Je kunt koriander, peterselie en komijn toevoegen aan dit recept (zelf voeg ik dit nooit toe)
- Je kunt het velletje van een tomaat heel makkelijk eraf trekken als je die in een bak met kokend water legt
- Je kunt taktouka zowel (lauw)warm als koud eten
- Serveer de taktouka met brood
4 reacties
Dat ziet er heerlijk uit, ik ben gek op taktouka. Dank je wel dat je het recept met ons deelt.
Geen dank!
Wat een super lekker en vooral makkelijk recept! Ben dol op de Marokaanse keuken!
Het is inderdaad een makkelijk recept, ik vind het grillen van de paprika soms wel een lastig klusje maar als dat eenmaal gelukt is alles zo gedaan!